u-ksu-zrobili-zayavu-schodo-ukazu-zelenskogo-vislovili-zanepokoyennya-ta-nagadali-pro-konstitutsiyu

У КСУ зробили заяву щодо указу Зеленського: висловили занепокоєння та нагадали про Конституцію

 • 16629 переглядiв

КИЇВ. 5 січня. УНН. Сьогодні, 5 січня, відбулися збори суддів Конституційного Суду, в результаті яких було ухвалено заяву щодо ситуації, яка склалася у зв’язку з виданням Президентом України Указу “Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України” від 29 грудня 2020 року № 607/2020. Про це інформує УНН з посиланням на сайт КСУ.

“Судді Конституційного Суду України занепокоєні ситуацією, що склалася у зв’язку з виданням Президентом України Указу „Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України“ від 29 грудня 2020 року № 607/2020”, — йдеться в заяві.

У своїй Заяві судді КСУ звертають увагу на те, що Конституція України встановлює підстави та порядок звільнення судді КСУ.

“Збори суддів Конституційного Суду України звертають увагу на неприпустимість недодержання органами державної влади та посадовими особами приписів Конституції України, що може призвести до блокування роботи Конституційного Суду України, яке унеможливить здійснення конституційного контролю з метою забезпечення верховенства Конституції України, утвердження прав і свобод людини”, — підсумували в КСУ.

Нагадаємо, представниця Верховної Ради в КСУ, народна депутатка від фракції “Слуга народу” Ольга Совгиря заявила, що Конституційний Суд України 5 січня планує зібратися на збори для розгляду питання щодо указу Президента України Володимира Зеленського про відсторонення від посади судді, голови КСУ Олександра Тупицького.

Додамо, що за інформацією ОПУ, після підписання Президентом України Володимиром Зеленським указу, яким голову Конституційного Суду України Олександра Тупицького було відсторонено від посади та виконання обов’язків строком на два місяці, суддя не має повноважень на скликання спеціального засідання Конституційного Суду.

Раніше у КСУ заявили, що Президент Володимир Зеленський вийшов за межі своїх конституційних повноважень видавши указ №607/2020 від 29 грудня 2020 року "Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України".  Глава держави зобов’язаний негайно скасувати свій указ, а суддя Олександр Тупицький - продовжувати виконувати свої службові обов’язки відповідно до Конституції.

Як повідомляв УНН, Президент України Володимир Зеленський 29 грудня підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці. 

Раніше Офіс Генерального прокурора зауважив, що повідомив про підозру голові Конституційного Суду України Олександру Тупицькому й надіслав клопотання Президенту України Володимиру Зеленському щодо відсторонення Тупицького з посади голови КСУ.

Українські Національні Новини

Політика