u-kvu-rozpovili-pro-skhemu-pidkupu-vibortsiv-z-boku-nardepa-berezkina

У КВУ розповіли про схему підкупу виборців з боку нардепа Березкіна

 • 16663 переглядiв

КИЇВ. 2 липня. УНН. Кандидат у народні депутати Станіслав Березкін підкуповує виборців, даруючи сценічні костюми для дитячо-юнацьких центрів Кіровоградської області. Про це у коментарі УНН розповів аналітик Комітету виборців України Денис Рибачук.

Він нагадав, що відповідно до ЗУ "Про вибори" кандидатам у народні депутати заборонено йти до виборця з грошима.

"Кандидатам заборонено роздавати громадянам товари, послуги, проводити різного роду лотереї. Усе це підпадає під розуміння поняття "підкуп виборців". Є стаття 160 Кримінального кодексу України, яка говорить, що підкуп виборців - це пропозиція чи надання виборцям неправомірної вигоди з метою вплинути на їх результат волевиявлення", - уточнив він.

Утім, за словами Рибачука, факт підкупу виборця кандидатом у нардепи довести вкрай складно.

"По-перше, потрібно довести, що саме від імені кандидата здійснювалася роздача того чи іншого продукту. Бо дуже часто використовуються благодійні фонди. Наприклад, кандидат реально агітує за себе шляхом роздачі продуктових наборів, а на практиці це виглядає так, ніби цей товар роздає благодійний фонд. І нібито кандидат у нардепи не має до цього ніякого відношення", - розповів аналітик.

Рибачук нагадав, що нещодавно благодійний фонд кандидата у нардепи Станіслава Березкіна дарував нові сценічні костюми для дитячо-юнацьких центрів Кіровоградської області.

"Це можна розглядати як підкуп виборців. Але довести це вкрай складно, бо тут, як я наголошував, йдеться про благодійний фонд", - сказав він.

Нагадаємо, Станіслав Березкін є чинним народним депутатом та кандидатом у народні депутати по 100-му виборчому округу.

Він отримав депутатський мандат 27 листопада 2014 року. А за 5 років депутатської діяльності Березкін пропустив більш ніж половину засідань ВРУ (був присутнім на 286 засіданнях з 570).

Жоден законопроект, із поданих Березкіним протягом 5 років, так і не став законом.

Ба більше, Березкін є фігурантом кримінальної справи про виведення 20 млн дол. з державного "Ощадбанку". Провадження відкрите 16 травня 2016 року, розслідує його Національне антикорупційне бюро. Серед підозрюваних у кримінальному провадженні - діти народного депутата Станіслава Березкіна - Вікторія Березкіна та Максим Березкін. Останній є колишнім співвласником агрохолдингу ПрАТ "Креатив", а нині, як і батько, теж балотується у депутати по одному з округів Сумщини.

Українські Національні Новини

Політика