u-latvii-planuiut-vidmovytysia-vid-rosiiskoi-movy-yak-druhoi-inozemnoi-u-shkolakh

У Латвії планують відмовитися від російської мови як другої іноземної у школах

 • 15718 переглядiв

Латвія планує поступово замінити російську мову як другу іноземну в школах на одну з офіційних мов Європейського Союзу, починаючи з 2026/2027 навчального року.

У вівторок, 23 квітня, уряд Латвії планує ухвалити рішення про поступову відмову від російської мови як другої іноземної в загальній освіті. Натомість пропонується вивчення однієї з офіційних мов Європейського Союзу або країн-членів Європейської економічної зони. Про це повідомляє Delfi, пише УНН.

Деталі

Зазначається, що що зараз латвійські школярі вивчають англійську мову як першу іноземну мову від початку навчання, а другу іноземну мову розпочинають вивчати з кінця початкової школи.

Теоретично діти можуть вивчати французьку, німецьку й інші мови як другу іноземну, але на практиці найчастіше викладається російська мова, оскільки в школах не вистачає вчителів інших мов,

- йдеться у повідомленні.

За інформацією Міністерства освіти та науки, російська мова викладається як друга іноземна майже в половині латвійських шкіл. У деяких навчальних закладах альтернативи російській мові не пропонується.

Зміни, запропоновані МОН, передбачають, що з 2026/2027 навчального року школи повинні будуть поступово пропонувати учням як другу іноземну мову на рівні основної освіти одну з офіційних мов Європейського Союзу (ЄС) або країн-членів Європейської економічної зони (ЄЕЗ), або іноземну мову, регульовану міжурядовими угодами про освіту. Російська мова не входить до числа цих мов.

Уже за три місяці: мовний омбудсмен повідомив, коли російська зникне з українських ефірів17.04.24, 16:22

Популярні

Новини по темі

У "Дії" з'явились військові облігації Бахчисарай та Макіївка

 • 14417 переглядiв

Про вибухи у Миколаєві підтвердженої інформації не було - мер

 • 18718 переглядiв