u-latviyi-vidkriyut-merezhu-derzhavnikh-aptek

У Латвії відкриють мережу державних аптек

 • 12118 переглядiв

КИЇВ. 18 квітня. УНН. Міністерство охорони здоров'я Латвії розробило законопроект, який передбачає відкриття мережі державних аптек, передає УНН з посиланням на delfi.lt.

За словами глави МОЗ Ауреліюса Вериги, державні аптеки діятимуть при кожному закладі охорони здоров'я. Мета запуску мережі таких аптек - збільшення конкуренції на ринку.

"Пацієнти скаржаться на зловживання. Пацієнтів злять, посилають їх в міністерство, кажуть, у нас немає, шукайте в іншому місці. Це певний саботаж і бажання викликати озлобленість, а при цьому потрібні пацієнтам дешеві ліки дуже часто аптеки просто-напросто не замовляють. Тоді пацієнтів закликають купувати ті ліки, які не компенсують, незважаючи на те, що держава компенсує всі 100%.

Ці ж аптеки дозволять уникнути такого зловживання, це буде альтернативний спосіб запропонувати пацієнтам необхідні ліки. Ще чули від пацієнтів, які страждають рідкісними захворюваннями, що комерційні аптеки не замовляють необхідні препарати, оскільки це невигідно, їх рідко купують. Немає гарантії, що їх продадуть, а це може обернутися збитками", - сказав Верига.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аптеки в Україні перетворилися в супермаркети

Передбачається, що завдяки зростанню конкуренції знизяться ціни на ліки для сердечників, що актуально для 65% пацієнтів країни.

"Заклади охорони здоров'я купують ліки на конкурсній основі, з огляду на критерій найнижчої ціни, тому можуть купити ліки за невисокими цінами. Тим часом комерційні аптеки купують їх без конкурсів і формують асортимент так, щоб отримати максимальний прибуток, тому їм вигідніше закуповувати ліки, які не завжди найдешевші", - говорять в Міністерстві охорони здоров'я Латвії.

Нагадаємо, в Україні парламентарії також прагнуть збільшити конкуренцію на аптечному ринку, і для цього пропонують механізми боротьби з монопольним становищем мережевих аптек.

Всі вони прописані в законопроекті №8591-д, який вже отримав підтримку профільного комітету ВРУ.

Українські Національні Новини

Здоров'я