u-likarnyakh-ukrayini-ofitsiyno-pratsyuvatimut-kapelani

В українських лікарнях офіційно працюватимуть капелани

 • 201694 переглядiв

КИЇВ. 24 жовтня. УНН. Відтепер у лікарнях України офіційно працюватимуть капелани. Про це повідомила пресслужба МОЗ, інформує УНН.

Цитата

"До національного класифікатора медичних інтервенцій НК 026:2021 включено такий вид втручання з підтримки пацієнтів, як духовна опіка, що, зокрема, є невіддільною складовою паліативної допомоги відповідно до порядку надання паліативної допомоги, затвердженого наказом МОЗ від 04.06.2020 №1308", – ідеться у повідомленні.

Деталі

Минулого року професію "капелан в охороні здоров’я" було внесено до класифікатора професій ДК 003:2010.

Капелани ‒ професіонали з вищою богословською освітою, які пройшли післядипломну клінічну підготовку та уповноважені здійснювати капеланську діяльність у закладах охорони здоров’я. У багатьох провідних країнах світу їх прирівнюють до лікаря та психолога.

Як зазначили в МОЗ, капеланська опіка поширюється не лише на пацієнтів, а також на членів їхніх сімей, медичних працівників та інший лікарняний персонал. Капеланські служби формують із обов'язковим дотриманням принципу міжконфесійності, а капеланські послуги пропонують винятково на добровільній основі.

Сьогодні в деяких закладах охорони здоров’я, зокрема Франківщини, Київщини та Львівщини, капелани офіційно прийняті на роботу.

Нагадаємо

У грудні 2021 року президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про службу військового капеланства”.

Українські Національні Новини

Суспільство