u-litvi-9-travnya-proponuyut-zrobiti-dnem-pamyati-zhertv-genotsidu-v-ukrayini

У Литві 9 травня пропонують зробити Днем пам'яті жертв геноциду в Україні

 • 138182 переглядiв

КИЇВ. 16 квітня. УНН. Група литовських парламентаріїв та міністрів пропонує зробити 9 травня Днем пам'яті жертв геноциду в Україні. Про це повідомляє УНН з посиланням на Delfi.

Деталі

Таку поправку до закону про пам'ятні дати зареєстрували 16 депутатів (серед них - спікер Сейму Вікторія Чміліте-Нільсен), як з владних, так і опозиційних партій.

Серед авторів проекту також міністри закордонних справ та юстиції Габріелюс Ландсбергіс і Евеліна Добровольська. Головний ініціатор законотворчої зміни – заступник спікера Сейму Паулюс Саударгас.

"9 травня відзначається в рф як День перемоги у Другій світовій війні, але водночас замовчуються військові злочини та репресії СРСР проти цілих народів у криваву сталінську епоху. Литві, Україні та частині Європи не довелося порадіти перемозі над нацистською Німеччиною, оскільки одна окупаційна влада змінилася іншою, яка також чинила злочини проти людяності", - зазначається в пояснювальній записці до проекту.

Також наголошується, що сьогодні в Україні коїться геноцид, "вчинений путінською росією, яка є реінкарнацією радянського союзу".

"Таким чином, цей день об'єднав би трагедії, пережиті українцями тоді й зараз, тобто організований радянським союзом Голодомор, масові вбивства, депортації та винищення мирних жителів у системі ГУЛАГу та воєнні злочини, які скоюють сьогодні російські військові", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо 

Сейм Латвії ухвалив рішення призначити 9 травня 2022 року днем пам'яті українців, загиблих в результаті війни, яку розв'язала росія. Пропозицію підтримав 61 депутат, проти проголосували 18.

Українські Національні Новини

Суспільство