u-litvi-konstatuvali-neefektivnist-zaboronnikh-zakhodiv-schodo-alkogolyu

У Литві констатували неефективність заборонних заходів щодо алкоголю

 • 11089 переглядiв

КИЇВ. 1 червня. УНН. Литовська влада плануючи знизити споживання алкоголю населенням ініціювала ряд заборонних заходів, які за твердженням фахівців так і не отримали жодного ефекту. Про це розповіла екс-завідувач Державної служби з контролю над тютюном і алкоголем Литви Егле Латаускене, повідомляє УНН з посиланням на Ru.Delfi.

"Було неприємно бачити, як перші три місяці всі відомства кидаються імітувати роботу, доводять, що працюють, щось створюють, змінюють, в суспільстві, а потім хоп - все в довгий ящик, парламент не чіпає, комітет не чіпає, Комісія з превенції залежностей теж, ніяких розпоряджень з боку уряду", - сказала Е.Латаускене.

Вона переконана, що ні скорочення часу продажу алкоголю, ні підвищення вікового цензу, ні скорочення доступності не скоротять масштаби вживання алкоголю.

Так само вона помітила, що в першу чергу потрібно ідентифікувати причини вживання алкоголю.

"Якщо наша молодь через незайнятість, немає можливості якось себе реалізувати або бажання стати лідерами починає пити, потрібно її чимось зайняти. Потрібні денні центри, розвиток позакласної діяльності, створити умови для відвідування гуртків дітям з сімей, в яких у батьків немає на це грошей. Інший момент - треба думати про пожвавлення регіонів, оскільки там дуже багато п'ють, там немає роботи, якості життя. Якщо цього не зробимо - все залишиться, як було", - додала Е.Латаускене.

Нагадаємо, в Києві ввели заборону на нічний продаж алкоголю в кінці минулого року. В АМКУ заявили, що подібні обмеження ініційовані органами місцевої влади - незаконні.

Пізніше господарський суд за позовом АМКУ виніс рішення, яким зобов'язав київських чиновників скасувати заборону на реалізацію алкоголю в стаціонарних точках в нічний час.

Додамо, що незаконність нічних обмежень раніше визнав і Верховний суд України.

При цьому, за словами експертів, заборона продажу алкогольних напоїв стимулює збільшення точок продажів сурогату.

Українські Національні Новини

Суспільство