u-litvi-pridumali-sposib-regulyuvannya-tsin-na-produkti-u-supermarketakh

У Литві придумали спосіб регулювання цін на продукти у супермаркетах

 • 8008 переглядiв

КИЇВ. 4 січня. УНН. З 1 січня супермаркети Литви почали публікувати свої середні ціни на продукти харчування. Про це пише Delfi, передає УНН.

У списку - 20 продуктів (крупи, м'ясо, молочні вироби, яйця, соняшникова олія, вершкове масло і ін.), які продаються в супермаркетах Maxima, Iki, Norfa, Rimi і Lidl у Вільнюсі, Каунасі, Паневежисі і Алітусі. Відтепер супермаркети будуть публікувати середні ціни на продукти щотижня.

Передбачається, що пізніше супермаркети Литви будуть також публікувати ціни, встановлені виробниками і націнку торговців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутатів зацікавив досвід Литви щодо впровадження талонів на харчування

Уже сьогодні відомо, що найбільше у литовських супермаркетах різняться ціни на жовтий сир, сметану і вершкове масло. Кілограм жовтого сиру 45-50% жирності найдорожче продають у магазинах мережі Norfа - 7,19 євро, найдешевше в Maximа - 4,29 євро. Кілограм вершкового масла 82% жирності коштує найдорожче в магазинах Norfа - 7,17 євро, найдешевше - в магазинах Iki, 5,83 євро). Найдорожча сметана 30% жирності продається в магазинах Norfа - 3,61 євро, а найдешевша - в Maximа, 1,76 євро.

Як повідомляв УНН, в Україні відчутно подорожчали соціальні продукти харчування. З метою економії, українці навіть почали споживати більше чорного хліба.

На думку депутата Сергія Тригубенка, не останню негативну роль у цьому питанні зіграла відмова держави від регулювання цін на соцпродукти.

"Відпускати ринок продуктів у вільне плавання можна лише за умови соціального благополуччя в країні. У нас же його немає ... І сьогодні мало в якому садочку і школі повноцінно годують дітей, а пенсіонери між сезонами збору овочів пересиджують на запасах і макаронах. При таких умовах держава не повинна і просто не мало права експериментувати з цінами на найнеобхідніше", - вважає політик.

Українські Національні Новини

Новини Світу