u-lvovi-peresadili-nirku-pidlitku-donorom-stala-yogo-babusya

У Львові пересадили нирку підлітку: донором стала його бабуся

 • 11613 переглядiв

КИЇВ. 14 грудня. УНН. У Львові успішно трансплантували нирку 15-річному Ярославу, донором була його бабуся. Про це повідомляє УНН із посиланням на Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова, де таку операцію провели вперше.

Деталі

Як зазначають, хворі нирки хлопець мав від народження. Проте діагностувати хворобу, яка називається гломерулонефрит (ураження ниркових клубочків), вдалося лише в 11 років.

Відтоді Ярослав лікувався, але хвороба лише прогресувала. Зрештою виникла ниркова недостатність, яка поставила сім’ю перед вибором: гемодіаліз або трансплантація нирки.

"На щастя, нирка бабці Насті за сумісністю ідеально підходила внукові. Орган був повністю обстежений та перебував у чудовому стані. Тому рішення про трансплантацію сім'я прийняла невідкладно. І вже 7 грудня бабусина нирка запрацювала у Ярослава одразу на операційному столі. Сьогодні бабуся та внук почуваються дуже оптимістично", — ідеться у повідомленні.

Нагадаємо

Від початку року в Україні пересадили приблизно 36 нирок і 2 серця.

2021 року планують зробити щонайменше 250 операцій з трансплантації органів і тканин. Це майже вдвічі більше, ніж торік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вперше в Україні: одній людині одночасно пересадили серце і нирку

 

Українські Національні Новини

Суспільство