u-mariupoli-vshanuvali-pamyat-zagiblikh-pid-chas-obstrilu-skhidnogo

У Маріуполі вшанували пам'ять загиблих під час обстрілу Східного

 • 13392 переглядiв

КИЇВ. 24 січня. УНН. Сьогодні в Маріуполі шанують пам’ять загиблих під час обстрілу мікрорайону “Східний” 24 січня 2015 року. Про це УНН повідомляє з посиланням на пресслужбу Маріупольської міскради та ГУНП у Донецькій області.

Деталі

Біля пам’ятного знака “Загиблим в неоголошеній війні” у Маріуполі сьогодні відбулася панахида. З ранку до його підніжжя маріупольці приносять квіти та лампадки. О 9:15 — час, коли стався обстріл, в пам’ять про загиблих пролунали електросирени.

“31 смерть, 117 поранених і зруйнована інфраструктура — наслідки тих страшних 30 секунд. Життя міста розділилося на "до“ та "після“. Цей біль неможливо передати словами. Але цей день назавжди об’єднав кожного маріупольця. Ми усвідомили — найцінніше і крихке, що у нас є — людське життя. Сьогодні важливо не забувати цю трагедію. Кожен з нас повинен робити все, щоб вона ніколи не повторилася”, — зазначив під час заходу мер Маріуполя Вадим Бойченко.

Голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко підкреслив, що біль від втрат все також сильна. “Ми повинні розуміти, що загиблі живуть в наших серцях до тих пір, поки живе пам’ять про них”, — сказав Павло Кириленко.

Варто нагадати

Шість років тому, 24 січня 2015 року, терористи обстріляли з "Градів" мирний квартал Маріуполя "Східний". У результаті масованого обстрілу загинула 31 людина (у тому числі і дві дитини), ще 117 отримали поранення.

Попадання снарядів були зафіксовані на вулицях Олімпійській, Київській, між школами № 5 і № 69, також снаряди вибухнули в безпосередній близькості від ринків "Денис" і "Київський". Люди почали покидати райони, що потрапили під обстріл. Були організовані автобусні спецрейси по доставці людей в центральну частину міста.

Повністю і частково було зруйновано понад 200 будинків. Цей обстріл став наймасштабнішим з початку проведення АТО/ООС.

Тоді ще ГПУ у 2018 році повідомила про підозру трьом офіцерам РФ у справі про обстріл Маріуполя. Дії зазначених осіб кваліфіковано за ч. 3 ст. 258 (терористичний акт), ч. 1 ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни), ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації), ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни) КК України.

У 2016 році в Маріуполі засудили ексміліціонера, який наводив "Гради" під час обстрілу мікрорайону.

Українські Національні Новини

Суспільство