u-minenergo-oprilyudnili-daydzhest-podiy-za-minuliy-tizhden

У Міненерго оприлюднили дайджест подій за минулий тиждень

 • 9565 переглядiв

КИЇВ. 21 вересня. УНН. Об’єднана енергосистема працює стабільно, половину електроенергії у країні виробляє атомна енергетика, країна має достатні запаси енергоресурсів для проходження осінньо-зимового періоду. Про це повідомили у Міненерго, підсумовуючи минулий тиждень, передає УНН.

За даними міністерства, запаси палива в Україні нині становлять:

▪️ вугілля на складах – близько 3 млн тонн;

▪️ мазуту – 48 тис. тонн;

▪️ газу у ПСГ – понад 26 млрд куб. метрів.

Завдяки змінам механізму ПСО на ринку електроенергії вдалося зменшити небаланси для "Енергоатома" і "Укргідроенерго" з 86% до 0%, повідомляють у Міненерго.

"Водночас, пропорційно зріс обсяг продажу електроенергії на РДН - з 5,7 млн кВтгод до 11,6 млн кВтгод. Це покращило фінансовий стан гарантованого покупця і рівень розрахунків з виробниками електричної енергії", - пояснюють у відомстві.

Програму "теплих" кредитів планують продовжити ще на рік

"Цього року понад 17 тисяч учасників скористалися "теплими" кредитами – у енергоощадні заходи було інвестовано 1 млрд грн. За оцінками експертів, енергоощадні заходи дозволяють зменшувати комунальні платежі на 20-40%", - вказують у Міненерго.

Водночас, Верховна Рада підтримала зміни до Держбюджету-2020, що дозволять погасити заборгованість із заробітної плати перед гірниками шахти "Надія".

"Законодавчі зміни передбачають виділення 47 млн грн на закриття боргів. 255 парламентарів підтримали відповідну ініціативу народного депутата Юрія Камельчука, яку напрацювали спільно із урядом і прем’єр-міністром Денисом Шмигалем та міністерством енергетики і в.о. міністра Ольгою Буславець", - розповіли у відомстві.

Також Міненерго та Держенергоефективності розробили проект Національного плану дій з енергоефективності на період до 2030 року.

Проектом розпорядження передбачено:

▪️ визначення національної цілі з енергоефективності на 2030 рік;

▪️ схвалення Національного плану дій з енергоефективності на період до 2030 року;

▪️ затвердження трирічного плану заходів з його реалізації у 2020-2022 роках.

Крім того, Міненерго фіналізувало базовий законопроект "Про енергоефективність". Мета законопроекту – створення нового фундаменту для впровадження державної політики енергоефективності відповідно до найкращих європейських практик та з метою виконання міжнародних зобов’язань України у рамках договору про заснування Енергетичного Співтовариства.

Україна підтвердила зацікавленість у залученні до Європейського "зеленого курсу". Це надає широкі перспективи для ефективної роботи багатьох сфер економіки, зокрема й енергетичного сектору.

На цьому наголосила в.о. міністра енергетики Ольга Буславець під час виступу на 11-му Європейсько-українському енергетичному дні.

Глава Секретаріату Енергетичного співтовариства Янез Копач відмітив успішну роботу Ольги Буславець на чолі міністерства, повідомили у Міненерго.

"Пані міністр відзначилася надзвичайними успіхами, особливо, в управлінні цим сектором у такі важкі часи, керуючись принципами модернізації галузі і дійсно просуваючись доволі успішно", – наголосив Янез Копач.

Також минулого тижня Міненерго заявило про співпрацю з Великою Британією, зокрема - щодо розвитку "зеленої" електроенергії.

Нагадаємо, в.о. міністра енергетики Ольга Буславець виконала обіцянку зменшити "зелені" тарифи. Економія коштів українців складає 2 млрд грн щорічно.

Українські Національні Новини

Політика