u-minenergo-pidveli-pidsumki-tizhnya-5

У Міненерго підвели підсумки тижня

 • 13219 переглядiв

КИЇВ. 11 жовтня. УНН. У Міненерго оприлюднили дайджест подій у сфері енергетики за цей тиждень, повідомляє УНН з посиланням на пресслужбу відомства.

Зазначається, що цього тижня в.о. міністра енергетики Ольга Буславець презентувала проєкт Концепції реформування вугільної галузі.

"З-поміж декількох варіантів реформування Міністерство визначило пріоритетним спосіб поєднання процесу приватизації та процесу інтеграції державних шахт до ПАТ "Центренерго". Такий шлях включає в себе розподіл шахт на три групи. Перша група – шахти, що підлягають інтеграції з ПАТ "Центренерго" і є його ресурсною базою. Друга – шахти подвійного призначення, збут яких не обмежується виключно тепловими генераціями. Третя група шахт – такі, що будуть пропонуватися до приватизації не лише як вугледобувні підприємства, а й як цілісні майнові комплекси, які можна використовувати для іншої господарської діяльності", - розповіли в Міненерго.

Завдяки реформуванню вугільної галузі має бути вирішено такі проблеми: збитковість державних вугледобувних підприємств, відсутність постійного та планового збуту держшахт, відсутність сталого забезпечення потреб "Центренерго" вугіллям українського походження.

"Реформа є одним із аспектів більш широкого процесу трансформації вугільних регіонів, найголовнішим завданням якого, окрім покращення економічних показників, є соціальна адаптація гірників до нових умов", - наголошують у відомстві.

Водночас Міненерго ініціює скасування плати за приєднану потужність

"Реалізація цієї ініціативи передбачає, що замовниками приєднань буде оплачуватися виключно вартість будівництва лінії електропередачі до власних електроустановок, а плату за приєднану потужність буде скасовано", - пояснюють в Міненерго.

Тому Міненерго підтримує позицію Національної ради реформ щодо необхідності впровадження ефективної методології стимулюючого тарифоутворення.

"Це дозволить залучити інвестиції в будівництво та модернізацію електричних мереж, зношеність яких складає близько 50%. Крім того, це дасть можливість зменшити вартість приєднання та забезпечити при цьому баланс інтересів як споживачів електричної енергії, так і операторів систем розподілу", - зазначили у відомстві.

Окрім того, у Міненерго повідомляють, що цього тижня затверджено порядок використання коштів на погашення заборгованості перед шахтарями "Надії".

"Проект відповідної постанови було розроблено Міністерством енергетики. Раніше Верховна Рада підтримала зміни до Держбюджету-2020, що дозволять погасити заборгованість із заробітної плати перед гірниками "Надії". Парламентарі підтримали відповідну ініціативу народного депутата Юрія Камельчука, яку напрацювали спільно із урядом і Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем та Міністерством енергетики і в.о. міністра Ольгою Буславець", - нагадують в Міненерго.

Тим часом "Гарантований покупець" уперше продав "зелену" електроенергію на аукціоні за двосторонніми договорами. В аукціоні взяли участь 28 учасників ринку. За результатами торгів продано майже 100 % заявленого обсягу електроенергії за цінами, що перевищували стартові значення на 35%-53%.

Міненерго також інформує, що Україна цього року входить до опалювального сезону з рекордними запасами палива.
Запаси вугілля на ТЕС і ТЕЦ – 3 млн. тонн, запаси газу у ПСГ – 28 млрд кубометрів. Споживання електроенергії за 9 місяців 2020 року перевищило прогнозні показники на 3%. Базова атомна генерація також виробила на 3% більше електроенергії, ніж передбачено у прогнозному балансі.

Також зазначається, що цього тижня в.о. міністра енергетики України Ольга Буславець провела низку зустрічей. Зокрема онлайн-зустріч з Представництвом ЄС в Україні. Під час зустрічі обговорили розвиток співробітництва України та ЄС в напрямку імплементації стратегічно важливих ініціатив та проектів, підготовку проект Інтегрованого плану з боротьби зі зміною клімату та розвитку енергетики до 2030 року та оновлення Енергетичної стратегії України

Окрім того відбулася зустріч з лідерами Міжнародної Ради Бізнес Асоціацій та Палат в Україні. Очільниця Міненерго і представники бізнес-спільноти обговорили низку актуальних питань української енергетики: перспективи "зеленої" енергетики, умови під’єднання до електромереж та провадження ефективного стимулюючого тарифоутворення, енергоефективність.

Українські Національні Новини

Політика