u-minfini-pidtverdili-namiri-pidvischiti-aktsizi-na-tyutyunovi-ta-alkogolni-virobi-vidrazu-na-11

У Мінфіні підтвердили наміри підвищити акцизи на тютюнові та алкогольні вироби: відразу на 11%

 • 12177 переглядiв

КИЇВ. 21 вересня. УНН. В Україні таки збираються підвищити рівень акцизів на алкогольні і тютюнові вироби відразу на 11%. Про це в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" заявив міністр фінансів Сергій Марченко, передає УНН.

"Кажуть, давайте не піднімати акциз на алкоголь і тютюн. Ми його не піднімали три роки, давайте ще не піднімати. Добре, давайте не будемо піднімати - це мінус 2,7 млрд гривень", - зазначив він.

За словами Марченка, акциз планують підвищити на 11%, що відповідає рівню інфляції. У той же час міністр ухилився від відповіді на питання, коли слід очікувати підвищення.

"Протягом останніх трьох років не переглядалися ставки акцизів, визначених в абсолютних величинах", - додав Марченко, запевнивши, що підвищення не вплине на збільшення "тіньового" ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Алкоголь на карантині: соціологи з'ясували, що стимулювало споживачів

Нагадаємо, ініціативу уряду підвищити акциз на алкоголь розкритикували депутати ВР.

Зокрема, член податкового комітету ВРУ, народний депутат Ніна Южаніна нагадала, що схожу ініціативу заблокували депутати 8-го скликання. І це, за її словами, принесло свої плоди - алкогольна галузь протягом року показала значне зростання обсягів реалізації та збереження робочих місць.

У разі ж підвищення алкогольних акцизів - ринок спиртних напоїв очікує подальша тінізація, зазначила політик.

Уточнимо, що об'єми тіньового алкоринку, за різними оцінками експертів, можуть досягати в Україні від 50% до 70%.

Українські Національні Новини

Політика