u-minyusti-poyasnili-yak-vstanoviti-mezhi-zemelnoyi-dilyanki

У Мін’юсті пояснили, як встановити межі земельної ділянки

 • 27175 переглядiв

КИЇВ. 10 лютого. УНН. У Міністерстві юстиції назвали чотири кроки, за допомогою яких можна встановити межі земельної ділянки. Про це повідомляє УНН з посиланням на Telegram-канал Мін’юсту.

Цитата:

“​​Будь-яка земельна ділянка має свої межі, що розділяють одну територію від іншої. Іноді трапляються ситуації, коли у власників виникає необхідність встановлювати межі земельної ділянки в натурі (на місцевості)”, - йдеться у повідомленні.

Деталі

Найчастіше встановлювати межі земельної ділянки треба у наступних випадках:

- буріння свердловин;
- придбання земельної ділянки новим власником;
- під час проведення будівництва на земельній ділянці;
- при межових спорах із суміжними землевласниками/землекористувачами;
- пошкодження або втрата раніше встановлених межових знаків.

Встановлення меж земельної ділянки складається з кількох кроків: укладення договору із землевпорядною компанією, проведення підготовчих робіт, топографічно-геодезичних робіт і камеральних робіт.

Так, для укладення договору із землевпорядною компанією на складання технічної документації для встановлення меж земельної ділянки в натурі потрібно надати такі документи:

- копію документа, що посвідчує особу та реєстраційного номера облікової картки платника податків;
- копію документа, що посвідчує право власності на нерухоме майно, що розташоване на цій земельній ділянці (за наявності);
- копію документа, що посвідчує право власності (користування) на земельну ділянку (за наявності);
- рішення органу місцевого самоврядування або органу виконавчої влади про надання дозволу на відведення земельної ділянки у власність або користування з викопіюванням, на якому зазначене її місце розташування.

Довідково

Підготовчі роботи - це аналіз вихідних матеріалів, даних Державного земельного кадастру, правових підстав надання земельної ділянки у власність (користування), відомостей про наявність спірних питань щодо меж земельної ділянки тощо.

Топографо-геодезичні роботи – виконання геодезичних зйомок на місцевості для визначення поворотних точок меж земельних ділянок та встановлення межових знаків. Закріплення меж земельної ділянки на місцевості інженер-землевпорядник здійснює в присутності власників або користувачів земельної ділянки. Непогодження сусідами меж земельної ділянки не являється підставою для прийняття рішення органами місцевого самоврядування про відмову у затвердженні технічної документації на земельну ділянку та відмови у передачі такої земельної ділянки у власність заявника.

Камеральні роботи - це складання та оформлення технічної документації із землеустрою, щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі та закріплення їх межовими знаками.

Доповнення

З 1 липня 2021 року в Україні скасовується мораторій на вільний обіг земель сільгосппризначення.

Однак, наразі ухвалений ВР законопроект перебуває на розгляді Конституційного Суду.

До кадастру внесли дані про вже 32 млн га сільськогосподарських земель.

Українські Національні Новини

Політика