u-mkchkh-pidbili-pidsumki-pyatidennoyi-operatsiyi-z-evakuatsiyi-azovstali

У МКЧХ підбили підсумки п'ятиденної операції з евакуації "Азовсталі"

 • 88610 переглядiв

КИЇВ. 3 травня. УНН. Кілька десятків мирних жителів залишили територію заводу "Азовсталь" у Маріуполі під час п'ятиденної операції з евакуації, яку координували Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ), Україна, росія та Організація Об'єднаних Націй. Про це йдеться у заяві МКЧХ, опублікованій у вівторок, пише УНН.

Цитата

"Ця складна операція дозволила мирним жителям покинути "Азовсталь" та район Маріуполя, хоча ми сподівалися, що більше людей зможуть приєднатися", — сказав голова делегації МКЧХ в Україні Паскаль Хундт.

"Аналогічні домовленості між сторонами терміново необхідні для полегшення величезних страждань мирних жителів, які опинилися у пастці бойових дій", - додав він.

Деталі

Повідомляється, що до колони автобусів та машин швидкої допомоги у супроводі співробітників МКЧХ та ООН приєдналися сім'ї та окремі особи на особистих автомобілях. У вівторок у Запоріжжі прибули понад 100 осіб, у тому числі поранені.

"Інші люди із заводу пішли в інше місце; МКЧХ не організовував і не супроводжував ці цивільні рухи", - йдеться у заяві.

Повідомляється, що для успіху операції МКЧХ допоміг сторонам визначити конкретні моменти, які вони зрештою узгодили між собою. Ці деталі включали час, місце, маршрут евакуації та інші логістичні деталі, а також те, хто міг бути евакуйований добровільно.

"Це величезне полегшення, що деякі мирні жителі, які страждали протягом декількох тижнів, тепер на волі… МКЧХ не забув про людей, які все ще знаходяться там, а також про тих, хто перебуває в інших районах, які постраждали від бойових дій, або про тих, хто гостро потребує гуманітарної допомоги, де б вони не знаходилися.

Доповнення

За два дні українська сторона евакуювала понад сто жінок, дітей та людей похилого віку з території металургійного комбінату "Азовсталь".

Голова фракції “Слуга народу” та голова української переговорної групи з рф Давид Арахамія повідомив, що евакуація людей з “Азовсталі” — це лише перша частина “спецоперації”, під час якої планується вивезти всіх людей із заводу.

2 травня вранці евакуація з Маріуполя мала продовжитися. За підтримки ООН та Червоного Хреста було узгоджено дві додаткові локації для посадки людей до евакуаційної колони, яка виїде з Маріуполя. Це – селище Мангуш та Луначарське кільце поблизу Бердянська.

Українські Національні Новини

Суспільство