u-moldovi-khochut-pozbaviti-rosiysku-movu-osoblivogo-statusu

У Молдові хочуть позбавити російську мову особливого статусу

 • 8548 переглядiв

КИЇВ. 29 травня. УНН. З запитом про позбавлення російської мови особливого статусу у Молдові в Конституційний суд наприкінці січня звернулися десять депутатів-лібералів на чолі з Міхаєм Гімпу. Конституційний суд Молдови 4 червня розгляне цей запит. Про це повідомляє УНН з посиланням на Newsmaker.

Депутати вимагають перевірити на відповідність Конституції положення закону 1989 року про функціонування мов, наділяє російську мову статусом мови міжнаціонального спілкування в Молдові. Вони також вимагають анулювати всі згадки російської мови в законах. Наприклад, йдеться про переклад на російську мову прийнятих законів, інших документів, а також права громадян звертатися російською в органи влади і отримувати відповідь.

Розгляд питання щодо конституційності окремих положень про функціонування іноземних мов на території Молдови запланований на 14.00 4 червня.

Як повідомляв УНН, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто сьогодні має намір провести зустріч з главою МЗС України Павлом Клімкіним, щоб знову обговорити мовні питання.

Українські Національні Новини

Новини Світу