u-mon-nagadali-yak-dityam-z-timchasovo-okupovanikh-teritorii-vstupiti-do-vishiv-bez-skladannya-zno

У МОН нагадали, як дітям з тимчасово окупованих територій вступити до вишів без складання ЗНО

 • 21226 переглядiв

КИЇВ. 4 червня. УНН. Цього року діти з тимчасово окупованих територій зможуть вступити до близько 100 вишів по всій території України без складання ЗНО та документу про повну загальну середню освіту. Квота розрахована на понад 2,5 тис. дітей з Криму, для вступу вони, та школярі з ОРДЛО повинні звернутись до одного з освітніх центрів. Про це в коментарі УНН сказала начальник головного управління вищої освіти, Директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН України Світлана Кретович.

“Така можливість існує шостий рік, здається. Ця можливість надається дітям, які проживають на тимчасово окупованих територіях АР Крим, Донбасу і на лінії зіткнення. Вони можуть звернутись до одного з уповноважених закладів освіти, в цьому році їх буде близько 100. Вони розташовані в різних регіонах України. У них може не бути навіть документа про повну загальну середню освіту державного зразка. Тобто, вони навчалися на окупованій території, вони звертаються до освітнього центру, їх направляють до школи. Вони складають два екзамени Державної підсумкової атестації: це українська мова і історія України. Далі повертаються до вишу, складають вступний іспит і можуть брати участь в конкурсі”, - сказала Світлана Кретович.

Вона зазначила, що так само можуть брати участь у конкурсі всі учасники із тимчасово окупованих територій, які здобували чи здобувають середню освіту дистанційно і в них виникли проблеми при складанні ЗНО. Вони можуть претендувати на ті самі умови вступу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Формат і процедура проведення не зміняться: у МОН пояснили, як проходитиме ЗНО-2020

“Кримчани можуть претендувати на квоту… Квота №2 минулого року становила більше, ніж 2,5 тис. місць. У цьому році це буде набагато більше. Ще хочу сказати, що на відміну від минулого року, освітні центри “Крим.Україна” і “Донбас.Україна” працюють на базі одних і тих самих вишів”, - додала Світлана Кретович.

За її словами, таким чином вдалось розширити мережу, оскільки минулого року діти з Донбасу могли вступати до вишів Донецької і Луганської області і до переміщених вишів.

“У цьому році вони так само вступають до тих вишів, на які претендували кримчани - Херсон, Запоріжжя, Київ і так далі… Ми вважаємо, що процедура вже відпрацьована. Вони отримують легітимний документ про повну загальну середню освіту, як наслідок, і в перспективі диплом українського зразка”, - зазначила Світлана Кретович.

Нагадаємо, жителі Криму та Донбасу зможуть без ЗНО вступити у заклади, де працюватимуть відповідні освітні центри.

Українські Національні Новини

Суспільство