u-mon-zayavili-pro-neobkhidnist-pereglyadati-pravila-vstupu-dlya-abituriyentiv-z-krimu-ta-donbasu

У МОН заявили про необхідність переглядати правила вступу для абітурієнтів з Криму та Донбасу

 • 11127 переглядiв

КИЇВ. 30 жовтня. УНН. Абітурієнтам з окупованих територій Криму та Донбасу необхідно дати доступ до всіх вищих навчальних закладів України. Про це заявила міністр освіти і науки України Ганна Новосад, виступаючи на Форумі єдності в Маріуполі, передає кореспондент УНН.

"Цього року 1600 вступників з непідконтрольних територій Донбасу і 265 вступників з окупованого Криму вступили до наших українських вишів за спрощеною процедурою – це коли вони не складають зовнішнє незалежне оцінювання. І це – найбільший показник за останні 4 роки, означає, що є інтерес до навчання в тій частині України, яка є підконтрольною уряду", - сказала міністр.

З її слів, ця цифра – більша, ніж в 2015 році. Новосад пояснила: наразі для того, щоб скористатись цією спрощеною процедурою, вступнику варто всього лиш звернутись в так званий освітній центр "Донбас-Україна" або "Крим-Україна", заповнити освітню декларацію і скласти три вступних іспити.

"Це звучить на перший погляд добре, але 5 років ми надаємо цим випускникам з непідконтрольних територій – з Донбасу і Криму – доступ лише до обмеженого переліку закладів вищої освіти. Ті, хто вступає з Криму, має доступ у такому південному поясі до закладів вищої освіти – в Миколаєві, Херсоні, інших південних областях, а ті, хто вступає з окупованого Донбасу – лише до переміщених університетів. За 5 років, мені здається, що така сегрегація себе по-тихеньку вичерпує, і ми маємо переосмислити доступ для цих абітурієнтів, для наших абітурієнтів з територій, які є нашими, до наших же закладів вищої освіти і починати його змінювати", - зазначила очільниця МОН.

На питання модератора про те, яким чином це змінити, вона відповіла, що, на її думку, "ми маємо просто переглядати правила вступу".

"З одного боку давати їм можливість вступати не лише у ті заклади, які ми визначили для себе як опорні в окремих областях, створюємо там такі осередки, інкапсулюємо цих людей. А з іншого боку – і це складніше питання, де нам потрібна допомога міжнародних партнерів – це як готувати цих вступників до вступу", - додала міністр.

Як повідомляв УНН, МОН працює над підвищенням зарплат освітян у 2020 році.

Українські Національні Новини

Політика