u-moz-pidrakhuvali-skilki-ukrayintsiv-otrimali-dostupni-liki

У МОЗ підрахували, скільки українців отримали "доступні" ліки

 • 9796 переглядiв

КИЇВ. 18 квітня. УНН. Програмою "Доступні ліки", яку запустили з квітня 2017 року, в Україні скористались близько 8 млн осіб. Про це повідомила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook, передає УНН.

"Уже понад 8 мільйонів людей скористалися програмою. Це половина людей, які хворіють на серцево-судинні хвороби, діабет 2-го типу та бронхіальну астму", - зазначила керівниця МОЗу.

За її словами, із початком дії програми в Україні знизилися ціни на ліки в усіх категоріях (крім бронхіальної астми). На деякі препарати зниження ціни відбулося навіть на 30-40%, запевнила вона.

Окрім того, відзначила вона, близько 20% препаратів, які передбачені у програмі, відпускаються без будь-якої доплати для пацієнтів, ще 20% потребують від пацієнтів доплати в розмірі менше 20% від вартості ліків.

Супрун при цьому заявила про "реально покращені" показники здоров’я громадян. "Всього за перший рік роботи програми кількість пацієнтів з нормалізованим цукром при діабеті 2-го типу збільшилася на 6,5%, зменшилась кількість викликів швидкої допомоги з підозрою на інсульт чи інфаркт. В цілому було на 17 тисяч менше викликів швидкої", - додала вона.

Додамо, програму "Доступні ліки" запустили з 1 квітня 2017 року. Однак, як засвідчив експеримент УНН, програма у той день не запрацювала у столиці України.

Нагадаємо, 1 квітня в Україні почав працювати електронний рецепт за програмою "Доступні ліки".

З 1 липня в Україні буде запроваджене державне регулювання цін на деякі ліки.

Українські Національні Новини

Здоров'я