u-moz-povidomili-pro-masshtabniy-spalakh-salmonelozu-na-ivano-frankivshini

У МОЗ повідомили про масштабний спалах сальмонельозу на Івано-Франківщині

 • 10242 переглядiв

КИЇВ. 5 вересня. УНН. За 39 тиждень року, з 21 по 27 вересня, в Україні було зареєстровано 1 спалах сальмонельозу та 2 – гострої кишкової інфекції. Про це йдеться в звіті Центру громадського здоровя МОЗ України, передає УНН.

Так, за даними ЦГЗ, внаслідок спалаху сальмонельозу у Івано-Франківській області, м. Коломия, постраждало 194 особи.

"Епідрозслідування виявило, що захворіли працівники одного заводу, дорослі. Потерпілі вживали страви з ІІ-го меню в їдальні, що розміщена на території заводу (салат "Дружба" — сирок плавлений, морква, грінки, часник, майонез; бульйон курячий з локшиною; гречка з ковбасками в соусі, хліб, чай). У 20 пацієнтів діагноз підтверджено лабораторно. Бактеріологічно обстежено 36 декретованих осіб, у 3-х виділено збудника. Розпочато лабораторні дослідження об’єктів зовнішнього середовища: змивів з поверхонь, проб харчових продуктів та питної води", - сказано в звіті.

Повідомляється також про спалах ГКІ у Волинськів області, у смт Локачі. Там було встановлено, що 5 захворілих дітей відвідують старшу групу одного закладу дошкільної освіти та 1 дитина — молодшу групу. У 3-х пацієнтів діагноз підтверджено лабораторно. Бактеріологічно обстежено 8 декретованих осіб. Розпочато лабораторні дослідження об’єктів зовнішнього середовища.

Спалах ГКІ зареєстрували і на Херсонщині в смт Комишани. Епідрозслідування виявило, що 16 захворілих осіб є учнями загальноосвітньої школи І–III ступенів, діти та 1 дорослий — працівник школи.

Бактеріологічно було обстежено 2-х декретованих осіб та розпочато лабораторні дослідження об’єктів зовнішнього середовища.

У всіх трьох випадках епідрозслідування та лабораторні дослідження тривають.

Також за даними ЦГЗ, за звітний тиждень було зареєстровано випадки ботулізму і отруєння дикорослими грибами. Зокрема, один випадок ботулізму зареєстрували у Вінницькій області, внаслідок якого постраждала дитина; їй було введено протиботулінічну сироватку.

Два випадки отруєння дикорослими грибами, внаслідок яких постраждали 2 особи, зареєстрували на Київщині і у Чернігівській області.

Як повідомляв УНН, у Верховній Раді України минулого тижня зафіксували спалах захворюваності на коронавірусну хворобу серед нардепів та працівників Апарату ВР.

Станом на 1 жовтня, коронавірус підтвердили у 16 народних депутатів та 4 працівників Апарату ВР.

Українські Національні Новини

Суспільство