u-moz-povidomili-pro-situatsiyu-iz-zabezpechennyam-likaren-zasobami-dopomogi-khvorim-na-covid-19

У МОЗ повідомили про ситуацію із забезпеченням лікарень засобами допомоги хворим на COVID-19

 • 11112 переглядiв

КИЇВ. 20 жовтня. УНН. Переважна більшість державних лікувальних закладів задовільно забезпечена апаратами для проведення штучної вентиляції легень, а також мають постачання тих лікарських засобів, які необхідні при лікуванні хворих на COVID-19. Про це під час брифінгу МОЗ сказав лікар, президент Асоціації анестезіологів Сергій Дубров, передає кореспондент УНН.

"Я хочу звернутись до вас не як президент Асоціації анестезіологів чи експерт МОЗ, а як просто лікар, який дійсно, я кожного дня надаю допомогу пацієнтам з COVID-19 у відділенні інтенсивної терапії, у відділенні реанімації 17-ї лікарні міста Києва... На сьогоднішній день серед понад 60 пацієнтів, які перебувають на лікуванні у лікувальному закладі, в якому я працюю, практично всі пацієнти потребують оксигенотерапії. Дійсно, якщо говорити про якість надання медичної допомоги та забезпечення державних лікувальних закладів засобами для надання цієї допомоги, у цілому переважна більшість лікувальних закладів задовільно забезпечена і апаратами для проведення штучної вентиляції легень", - сказав Дубров.

Він зазначив, що на початку року в Україні було понад 3500 апаратів ШВЛ, а сьогодні в наявності в лікувальних закладах та у відділеннях інтенсивної терапії понад 4600 апаратів ШВЛ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Зеленського розповіли, де розміщатимуть пацієнтів з COVID-19 у разі браку ліжок у лікарнях.

"З них використовуються для забезпечення дихання близько 13-15%. На сьогоднішній день - 613 апаратів ШВЛ. Є певні проблеми із забезпеченням киснем... було доручення лікувальним закладам щонайменше на 80% забезпечити ліжковий фонд підводкою киснем. Багато лікарень це доручення виконали, але є лікувальні заклади, в яких залишаються проблеми і має місце критична нестача кисню для таких пацієнтів. Як я вже говорив, більшість таких пацієнтів потребують саме оксигенотерапії. Показник забезпечення апаратами ШВЛ є досить непоганим на сьогоднішній день. Якщо говорити про мою лікарню, то ми маємо півтора апарати штучної вентиляції легень на одне ліжко і цього є цілком достатньо", - зазначив медик.

За його словами, в цілому по Україні теж немає проблеми із забезпечення апаратами ШВЛ.

"Якщо говорити про забезпечення медикаментами, тут переважна більшість лікувальних закладів мають постачання тих лікарських засобів, які потрібні для лікування пацієнтів відповідно до протоколу, який був нещодавно, 17 вересня, затверджений наказом МОЗ", - додав Дубров.

Нагадаємо, Президент Україні Володимир Зеленський зазначив, що наразі у низці регіонів завантаженість ліжок становить 70%, а у деяких населених пунктах – 100%.

Також нагадаємо, що Кабмін виділив у регіони понад 570 млн грн на забезпечення киснем лікарень для хворих на COVID-19.

Українські Національні Новини

Політика