u-nadiyi-na-priyizd-schedrikh-turistiv-chi-gotuyetsya-gretsiya-do-kurortnogo-sezonu-i-yak-perezhivaye-koronakrizu

У надії на приїзд "щедрих" туристів: чи готується Греція до курортного сезону і як переживає коронакризу

 • 43060 переглядiв

Греція готується до відкриття курортного сезону, однак розуміє - коронавірус нікуди не пішов

КИЇВ. 26 травня. УНН. У Греції поступово пом'якшують карантинні обмеження в надії відкрити курортний сезон хоча б для своїх. УНН вирішив з'ясувати, чи чекає Греція іноземних туристів в цьому сезоні і наскільки позначилася на місцевій економіці пандемія коронавірусу.

Так, ситуація приблизно однакова по всій країні - туристів чекають з 1 червня.

"У нас на Родосі немає хворих, але поки сезон не відкривається до червня, оскільки літаки не літають. За ідеєю, сезон повинен був відкритися ще в квітні, але готелі відкриють тільки зараз, але не всі", - розповідає українка Ольга, яка вже понад 10 років живе в Греції з сім'єю.

Вона зазначає, що зараз Греція сподівається тільки на внутрішній туризм, оскільки невідомо, коли відкриються аеропорти.

"І навіть якщо тут відкриють (аеропорти - ред.), невідомо, коли відкриють в тій же Росії, адже вони найбажаніші і щедрі туристи ... Також сподіваємося, що з 1 червня приїдуть туристи з Європи. Однак першими чекають на острові скандинавів і британців", - розповіла дівчина.

Вона також додала, що в цьому році сподіваються, що сезон триватиме хоча б 3-4 місяці, тоді як зазвичай він триває півроку.

На життя в період карантину дівчина не скаржиться, так як, за її оцінкою, ціни в супермаркетах не виросли, а ціни на бензин, і зовсім, впали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туристичному сезону бути: експерт розповів, які країни готові влітку приймати туристів

Подібна ситуація з туризмом спостерігається і в Афінах.

"Бізнес в Греції реально постраждав, так як Афіни - це туристичне місто. Були закриті готелі, ресторани і кафе. Порожнеча проспектів і туристичних місць реально викликала жах і якісь депресивні думки щодо майбутнього", - розповідає Катерина, яка вже кілька років живе з сім'єю в столиці.

За її словами, грецькі підприємці неохоче дотримувалися карантинних обмежень.

"Знаємо інформацію, що в Греції було зібрано близько 4,2 млн євро тільки на штрафах за недотримання карантину. Звичайно, в порівнянні з Європою, у нас немає таких дотацій і кожна людина постраждала економічно залежно від її роботи і бізнесу", - відзначає українка.

В Афінах також сподіваються на початок сезону 1 червня, однак розуміють, що він може принести не тільки туристів і прибуток, а й нові спалахи коронавірусу.

"Греція щодо інших країн відбулася легким переляком (за кількістю хворих, вона в країні не досягла і 3 тисяч - ред.), а з потоком туристів очікуються важкі дні - без заражень, думаю, не обійдеться. Адже прогнозується нова хвиля з початком сезону, і друга - на початку жовтня ... Однак Греція залежить від туристів, нехай навіть економічно набагато менший дохід має з цього, в порівнянні з іншими країнами", - вважає дівчина.

Катерина розповідає, що під час самоізоляції її сім'я продовжувала жити, як і раніше, проте коронакриза позначилася на роботі багатьох людей, включаючи її маму.

"Наша сім'я не сильно постраждала від пандемії: тато отримує зарплату, я теж, тільки деякі мамині орендарі житла не тільки не вчасно виплачували оренду, але і випросили знижку, а також, скористалися причиною для ухилення від оренди", - зазначила дівчина.

Нагадаємо, що в Греції відкрилися пляжі, і з 17 травня дозволено відвідувати богослужіння. Також дозволяються подорожі материковою Грецією і на острів Крит. Поїздки на інші грецькі острови - з 25 травня. Вхід в Акрополіс та інші історичні місця відкриється з 18 травня.

Відзначимо, що Греція з населенням в 11 млн вважається однією з найбільш залежних від туризму країн ЄС. На туристичну галузь припадає приблизно 20 відсотків ВВП країни. Уряд в Афінах очікує, що в цьому році викликана коронавірусна криза призведе до падіння ВВП в обсягах від 5 до 10 відсотків.

Українські Національні Новини

Суспільство