u-naftogazi-dopustili-znizhennya-sumi-pozovu-do-gazpromu

У Нафтогазі допустили зниження суми позову до Газпрому

 • 12071 переглядiв

КИЇВ. 5 листопада. УНН. Сума позовних вимог НАК "Нафтогаз України", пов'язаних з переглядом ставки транзиту на російський газ, може бути зниженою до суми у менш ніж 2 млрд доларів за умови, якщо транзит газу з РФ через Україну буде збережений, і доходи від нього залишаться на колишньому рівні. Про це написав виконавчий директор групи Нафтогаз Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

"Наша позиція полягає у тому, що має бути укладений новий контракт з відокремленим оператором (анбандлінг), а не продовжений поточний контракт з Нафтогазом. Як запасний варіант ми пропонуємо розглядати не продовження поточного транзитного контракту, як це пропонує Газпром, укладення нового контракту між Нафтогазом та Газпромом на так звані операції "своп". Це дозволить завершити анбандлінг і укладати контракти у відповідності до європейського та українського законодавства", - зазначив Вітренко, відповідаючи на запитання про те, чи готовий Нафтогаз зменшити суму позову з 12 млрд до 2 млрд доларів у випадку, якщо буде продовжений транзитний контракт після 2019 року.

"Буде один контракт на "своп" між Нафтогазом та Газпромом, за тим же правом Швеції і зі Стокгольмським арбітражем... Буде міжоператорська угода між Газпромом і відокремленим оператором української ГТС. І буде контракт на бронювання потужностей у відповідності до українського законодавства (в яке були впроваджені норми євпропейського законодавства) між Нафтогазом та відокремленим оператором. І от якщо тразит буде продовжений, і доходи від транзиту залишаться приблизно на поточному рівні (щоб ці доходи покривали повні витрати оператора, інакше зараз потрібно визначати витрати на знецінення), то тоді сума позову знизиться приблизно до такого рівня (навіть менше 2 млрд дол.)", - наголосив виконавчий директор групи Нафтогаз.

Як повідомляв УНН, напередодні у Нафтогазі розкрили позовні вимоги до Газпрому у новому арбітражі.

Українські Національні Новини

Економіка