u-naftogazi-prokomentuvali-novinu-pro-postachannya-gazu-v-ordlo

У "Нафтогазі" прокоментували новину про постачання газу в ОРДЛО

 • 13664 переглядiв

КИЇВ. 23 жовтня. УНН. У НАК "Нафтогаз України" спростували чутки щодо постачання компанією газу на окуповані території України. Про це йдеться в повідомленні пресслужби компанії у Facebook, передає УНН.

"Новина про те, що ми постачатимемо газ для ОРДЛО - фейк. Якщо нам накажуть постачати газ на ці території України до їх звільнення і без можливості збирати за цей газ гроші, ми вам скажемо", - йдеться в повідомленні.

У компанії зазначили, що наразі діє постанова №867, якою встановлені правила про постачання газу за спецобов‘язками. В цих правилах є пункт 5, де сказано, що обов‘язки постачати газ населенню, релігійним організаціям чи тепловикам не розповсюджуються на тимчасово окуповані території ОРДЛО.

"Ніяких змін до цього правила не було", - заявили в компанії.

Крім того, у пресслужбі пояснили, про що йдеться в постанові Кабінету міністрів України №875, через яку "здійнявся шум".

"Є кілька підприємств, розташованих на підконтрольній території, частина об‘єктів яких тепер знаходиться на тимчасово окупованих територіях. По цій частині об‘єктів до цього часу є борги, як за газ проданий їм, так і за теплопостачання надане ними споживачам до 31.12.2014. Зібрати ці борги у такого підприємства зараз об‘єктивно немає можливості", - повідомили в "Нафтогазі".

Водночас, зазначають у компанії, така заборгованість враховувалася при визначенні рівня розрахунків – "якщо він падає нижче 90%, ми не маємо права постачати газ цим підприємствам на підконтрольній території".

Тепер ці старі борги, що з‘явилися до 31.12.2014 року і були згенеровані об‘єктами, які зараз знаходяться на тимчасово окупованій території, не будуть враховуватися при визначенні рівня розрахунків тої частини, яка лишилася на підконтрольній території, наголошують у Нафтогазі.

"Ці борги постанова не пробачає. Вона лише виводить їх за дужки для визначення рівня розрахунків по тим об’єктам, які є на підконтрольній території, — тимчасово, до звільнення окупованих територій. Є виробники тепла, території яких війна поділила на дві частини. Тепер вони можуть постачати тепло споживачам на підконтрольній території на тих саме умовах, на яких постачають інші тепловики, повністю розташовані в межах підконтрольних районів. Відповідальність за те, щоб затвердити коректний перелік таких об‘єктів і боргів, несе керівництво Донецької і Луганської областей, призначене українською владою. Ми чекаємо на ці переліки", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, минулого року ПАТ “Газпром” перестав надсилати НАК “Нафтогаз України” рахунки за поставлений газ до тимчасово непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей.

Українські Національні Новини

Політика