u-naftogazi-rozkrili-pozovni-vimogi-do-gazpromu-u-novomu-arbitrazhi

У Нафтогазі розкрили позовні вимоги до Газпрому у новому арбітражі

 • 13503 переглядiв

КИЇВ. 4 листопада. УНН. Виконавчий директор групи Нафтогаз Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook розкрив позовні вимоги у новому арбітражі проти російського Газпрому, передає УНН.

"... щодо наших позовних вимог у новому арбітражі. Перше і найголовніше, ми вимагаємо переглянути транзитний тариф.

Наше право вимагати перегляд тарифу передбачене у самому контракті. Чорним по білому. Пункт 8.7 транзитного контракту.

Попередній арбітраж не розглядав питання перегляду тарифу по суті. Він лише визнав, що запит на перегляд тарифу, який Нафтогаз відправив Газпрому влітку 2009 року не відповідав формальним вимогам, і тому він не може розглядати це питання по суті", - написав він.

Також Вітренко перелічив інші позовні вимоги:

а) 213 мільйонів доларів (плюс відсотки) компенсації за порушення Газпромом зобов’язань поставляти газ за контрактом на поставку газу у період – березня 2018 року по вересень 2019 року (наступні місяці можемо додати згодом). Газпром мав зобов’язання нам поставити 4 млрд куб газу у 2018 році і 5 млрд куб газу у 2019. Але Газпром не виконав це зобов’язання. Відповідно ми вимагаємо компенсацію за періоди, коли ми мали купувати газ дорожче на європейському ринку (тобто компенсувати різницю між контрактною ціною та фактичною ціною закупівлі).

б) 202 мільйони доларів (плюс відсотки) компенсації за порушення Газпромом зобов’язань подавати газ для транзиту не менше 110 млрд куб м на рік за контрактом на транзит газу у період з 1 січня до 12 березня 2018 року (потім має діяти компенсація за перегляд тарифу).

в) 33 мільйонів доларів (плюс відсотки) компенсації за недотримання Газпромом зобов’язань відбирати газ на точках виходу з української ГТС у межах, передбачених контрактом.

г) Декларація стосовно поставок газу на непідконтрольні території, які Газпром начебто продовжує проводити. Ми просимо арбітраж зокрема наказати Газпрому підписати технічні та комерційні акти (приймання-передачі), які представив Нафтогаз, без цих поставок, за весь період, коли такі акти не були підписані Газпромом.

"Сподіваюсь, з наведеного вище зрозуміло, що наші вимоги є адекватними, обгрунтованими і справедливими", - додав він.

Раніше Виконавчий директор групи Нафтогаз Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook розповів про захист української сторони від позовних вимог російського Газпрому в Стокгольмському арбітражі.

Українські Національні Новини

Економіка