u-naftogazi-vidreaguvali-na-zayavi-rf-schodo-nizhchoyi-tsini-na-gaz

У "Нафтогазі" відреагували на заяви РФ щодо нижчої ціни на газ

 • 16688 переглядiв

КИЇВ. 18 жовтня. УНН. Ціна на імпортний газ для України може бути на 20% нижчою за умови, якщо "Газпром" у відповідності до євпропейських правил не зловживав би своїм домінуючим становищем на європейському ринку. Про це повідомив виконавчий директор Групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

"Підтверджую, що ціна на імпортний газ для України може бути на 20% нижчою. І для цього навіть необов’язково укладати контракт між "Газпромом" та "Нафтогазом", або іншою українською компанією. Для цього необхідно, щоб "Газпром" у відповідності до євпропейських правил не зловживав своїм домінуючим становищем на європейському ринку", - написав Вітренко.

З його слів, необхідно, зокрема, щоб "Газпром" не відмовляв європейським компаніям перенести точки передачі газу на кордон України з РФ, щоб "Газпром" пропонував свопи іншим газовидобувним компаніям в РФ, забираючи у них газ всередині РФ і повертаючи його на кордоні Україна-РФ, таким чином виконуючи передбачену законодавством РФ функцію єдиного експортного каналу.

Крім того, зазначив Вітренко, необхідно, щоб "Газпром" перестав фактично блокувати експорт газу із Середньої Азії в Україну та у Європейський Союз".

"Ми за те, щоб Газпром здійснював транзит газу через Україну за європейськими правилами. Логічно, щоб стосовно поставок газу "Газпром" теж діяв у відповідності у європейських правил", - додав виконавчий директор Групи "Нафтогаз".

Нагадаємо, сьогодні глава “Газпрому” Олексій Міллер в ході робочої зустрічі з прем’єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим заявив, що ціна на газ для України при прямих поставках може бути на 20% нижче нинішнього рівня.

Українські Національні Новини

Політика