u-nasa-diznalisya-scho-viklikalo-kompyuterniy-zbiy-kosmichnogo-teleskopa-khabbl

У NASA дізналися, що викликало комп'ютерний збій космічного телескопа Хаббл

 • 35607 переглядiв

КИЇВ. 15 липня. УНН. Інженери визначили можливу причину комп'ютерних проблем космічного телескопа Хаббл і планують почати виправлення в четвер (15 липня). Про це повідомляє УНН з посиланням на NASA.

Деталі

Хаббл не працює з 13 червня, коли у нього стався збій в роботі комп'ютера корисного навантаження, який контролює наукові інструменти телескопа. Після виконання ряду аналізів і тестів за останній місяць команда Хаббла тепер думає, що, можливо, знайшла причину - проблему з блоком управління потужністю (PCU).

Як і комп'ютер з корисним навантаженням, PCU знаходиться в блоці управління і обробки даних наукового приладу Хаббла (SIC & DH). PCU стежить за тим, щоб в комп'ютер корисного навантаження і пов'язане з ним обладнання надходив постійний потік електрики. Він робить це за допомогою регулятора потужності і "вторинної схеми захисту", яка повідомляє комп'ютеру корисного навантаження, щоб він відключився, якщо напруга стає вище або нижче прийнятного рівня, пояснили представники NASA.

"Аналіз команди передбачає, що або рівень напруги від регулятора знаходиться за межами допустимих рівнів (тим самим відключаючи вторинний ланцюг захисту), або вторинний ланцюг захисту згодом деградував і застряг в цьому стані заборони", - повідомили представники NASA.

Команда вже безуспішно намагалася перезапустити PCU. Отже, наступним кроком буде перемикання на резервну сторону модуля SIC & DH, яка має резервний PCU. Всі тести та огляди були виконані перед цим передбачуваним виправленням, яке почнеться в четвер.

Якщо перемикач спрацює, Хаббл, ймовірно, зможе повернутися до нормальної наукової роботи через кілька днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ingenuity здійснив найскладніший політ на Марсі

Доповнення

Цей тип виправлення не є безпрецедентним. У 2008 році команда відмовилася від іншої частини SIC & DH, Command Unit/Science Data Formatter, після того, як модуль вийшов з ладу. У 2009 році космічні астронавти замінили всю установку SIC & DH на ту, яку Хаббл використовує зараз.

Хаббл був запущений на навколоземну орбіту на борту космічного корабля "Діскавері" в квітні 1990 року. Астронавти, як відомо, виправили несправне головне дзеркало під час сервісної місії в 1993 році, і з тих пір телескоп забезпечує приголомшливі види космосу і дивовижні наукові відкриття.

Українські Національні Новини

Технології