u-nato-vistupili-za-nezalezhne-rozsliduvannya-posadki-litaka-ryanair-u-minsku

У НАТО виступили за незалежне розслідування посадки літака Ryanair у Мінську

 • 12572 переглядiв

КИЇВ. 14 червня. УНН. Держави-члени НАТО виступили за незалежне розслідування інциденту з вимушеною посадкою літака Ryanair, під час якої був затриманий білоруський опозиційний журналіст Роман Протасєвіч. Про це йдеться в комюніке саміту НАТО, передає УНН.

Цитата

"Ми (країни НАТО - ред.) підтримуємо проведення незалежних розслідувань, в тому числі Міжнародною організацією цивільної авіації (ІКАО). Ми підтримуємо заходи, прийняті країнами НАТО індивідуально і колективно у відповідь на дану подію. Ми закликаємо Білорусь дотримуватися міжнародного права, права людини та індивідуальні свободи і негайно і беззастережно звільнити всіх політичних в'язнів, в тому числі тих, хто входить до Спілки поляків Білорусі. Демократична, суверенна і стабільна Білорусь - в наших спільних інтересах", - йдеться в документі.

Деталі

Зокрема, країни Альянсу також нагадують про події 2020-го року в Білорусі, пов'язані з виборами президента. Політика і дії Білорусі мають наслідки для регіональної стабільності та порушують принципи, що лежать в основі партнерства з країнами НАТО, наголошується в документі.

Крім того, країни НАТО "як і раніше готові до взаємовигідного партнерства між НАТО і Білоруссю", з урахуванням політичної обстановки і умов безпеки.

"Ми будемо стежити за масштабом, охопленням і наслідками навчань Захід-2021 і продовжуємо закликати Росію і Білорусь діяти передбачуваним та прозорий спосіб відповідно до їх міжнародних зобов'язань і зобов'язань у рамках ОБСЄ", - йдеться в документі.

Нагадаємо

23 травня літак авіаліній Ryanair, який летів з Афін до Вільнюса, вимушено приземлився в аеропорту Мінська під приводом того, що він замінований. На борту перебували білоруський блогер Роман Протасєвіч і його супутниця, громадянка Росії Софія Сапега, яких заарештували.

Розпорядження летіти до столиці Білорусі пілоти отримали за кілька хвилин до входження літака в повітряний простір Литви. Як відзначали білоруські ЗМІ, наказ про посадку віддав особисто президент країни Олександр Лукашенко.

Інцидент викликав негативну реакцію країн Європейського союзу, які закрили авіасполучення з Білоруссю, і також закликали авіакомпанії не перетинати повітряний простір країни.

Додамо

У понеділок, 14 червня в Мінську відбувся брифінг Міністерства закордонних справ Білорусі, в якому взяв участь Протасєвич.

Як повідомляв телеканал "Дождь", журналісти "Бі-бі-сі" пішли з пресконференції МЗС Білорусі в знак протесту проти того, що Романа Протасєвича, на їхню думку, примушують в ній брати участь. Крім того, більшість представників преси не вірили заявам Протасєвича.

Зокрема, журналіст заявив, що Слідчий комітет Білорусі не примушував його до співпраці в обмін на свободу. Він також заявив, що не піддавався побиттю в СІЗО, і готовий пройти медичну експертизу.

Українські Національні Новини

Новини Світу