u-nato-ye-neformalni-domovlenosti-ne-postachati-deyaki-vidi-ozbroyennya-ukrayini-cherez-rf-zmi

У НАТО є неформальні домовленості не постачати деякі види озброєння Україні через рф - ЗМІ

 • 133017 переглядiв

КИЇВ. 26 травня. УНН. За інформацією Німецького агентства друку, між країнами НАТО є неформальні домовленості щодо утримання від постачання в Україну деяких видів озброєнь, пише УНН з посиланням на Die Zeit.

Деталі

Так, у середу в Брюсселі в колах Альянсу було підтверджено, що ризик прямої військової конфронтації між країнами НАТО та росією має бути мінімальним.

"Є побоювання, наприклад, що росія може офіційно розцінити постачання західних бойових танків і бойових літаків як вступ у війну, а потім вжити військових заходів у відповідь. Системи озброєння цього типу в Україну поки що не постачалися", - відзначає видання.

Угода в минулому, як вказано, була опосередковано підтверджена, зокрема, президентом Франції Еммануелем Макроном. У березні, після спеціального саміту глав держав і урядів країн НАТО з питання постачання озброєнь, він заявив: "Є межа, яка полягає в тому, щоб не ставати стороною війни". Ця межа є спільною для всіх союзників, і тому ніхто ще не поставив зброю, таку як літаки, вказує видання.

Представник НАТО лише в середу прокоментував цю тему загалом. Він зазначив, що всі рішення про постачання зрештою є справою окремих держав-членів. За словами дипломатів, вони поки що дотримувалися неформальних домовленостей — ще й тому, що інакше їм довелося б побоюватися, що вони не матимуть повної підтримки своїх партнерів по Альянсу у разі нападу росії. З цієї причини Польща, наприклад, понад два місяці тому утрималася від постачання в Україну винищувачів МіГ-29 радянської розробки, пише видання.

Головнокомандувач збройних сил США в Європі Тод Д. Волтерс заявив у березні, що перекидання МіГ-29 може бути неправильно інтерпретоване московськими спецслужбами і може призвести до ескалації між росією та НАТО. За словами чотиризіркового генерала, це сценарій високого ризику.

У цьому контексті німецькі ЗМІ згадують про те, що уряд ФРН наразі публічно пообіцяв поставити Україні два типи важких озброєнь: зенітні танки Gepard і Panzerhaubitzen 2000 (важкі артилерійські гармати). Проте Україна також вимагає, щоб Німеччина поставила бойові танки та бронетранспортери для захисту.

НАТО, з іншого боку, як вказано, захищає федеральний уряд. "Німеччина надала Україні тисячі одиниць озброєння, у тому числі зенітні ракети та протитанкові ракети", - заявив представник Альянсу у середу.

"На цьому тлі в колах Альянсу також наголошувалося, що аналіз ризиків під час постачання озброєнь постійно оновлюється. Відповідно, не можна виключати, що в якийсь момент в Україну надійдуть і західні бойові танки та винищувачі", - зазначає видання.

Доповнення

Раніше повідомлялося, що Німеччина відмовилася постачати Україні старі бойові машини піхоти Marder в рамках військової допомоги.

Українські Національні Новини

Політика