u-nato-zaklikali-rosiyu-vivesti-viyska-z-ukrayini-i-pripiniti-sponsoruvati-zbroyni-formuvannya-na-donbasi

У НАТО закликали Росію вивести війська з України і припинити спонсорувати збройні формування на Донбасі

 • 15367 переглядiв

КИЇВ. 14 червня. УНН. У НАТО закликали Росію вивести незаконно-розміщені війська з України, а також перестати надавати фінансову і військову підтримку збройним формуванням на Донбасі. Про це йдеться в підсумковому документі комюніке НАТО, яке розміщено на офіційному сайті, передає УНН.

Деталі

Зокрема, країни Альянсу офіційно підтверджують підтримку територіальної цілісності і суверенітету України, Грузії та Республіки Молдова в межах їх міжнародно визнаних кордонів, засуджуючи при цьому незаконну анексію Криму.

У НАТО вітають і підтримують позицію України, її дипломатичний підхід у цьому контексті і закликали Росію до конструктивної участі в процесі врегулювання конфлікту в регіонах.

Також країни Альянсу закликали Росію до повного виконання Мінських угод, зазначивши, що "Росія як країна, яка підписала Мінські угоди, несе значну відповідальність за виконання угод".

Цитата

"Ми, як і раніше, відкриті для конструктивного діалогу з Росією, якщо вона готова вести переговори з метою уникнути непорозумінь і ескалації. Ми продовжимо фокусувати наш діалог з Росією на найважливіші проблеми, з якими ми стикаємося. Конфлікт на сході України в нинішніх обставинах є основною темою в нашому порядку денному... Ми закликаємо Росію припинити розпалювати конфлікт, надаючи фінансову та військову підтримку збройним формуванням на сході України... Ми закликаємо Росію припинити нарощування військ в Україні, а також припинити обмежувати судноплавство в Чорному і Азовському морях", - йдеться в документі.

Контекст

Саміт країн-членів Альянсу відбувся в понеділок, 14 червня, в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.

Вперше захід відвідав президент Сполучених Штатів Джо Байден.

Нагадаємо

У кінці березня Росія почала нарощування військ поблизу державного кордону України - на Півночі, на Сході і на Півдні. Як заявляв головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак, всього очікувалося додаткове зосередження до 25 батальйонних тактичних груп, в сукупності з наявними розгорнутими силами і засобами поблизу державного кордону з Україною, що створювало загрозу військової безпеки держави.

Парламентська асамблея НАТО твердо підтримала незалежність і територіальну цілісність України на тлі нарощування російської військової потужності на українських кордонах, а також заявляла, що продовжить використовувати всі наявні засоби для підтримки парламенту нашої країни.

Українські Національні Новини

Політика