u-nbu-anonsuvali-zmini-pri-stres-testuvanni-bankiv-nastupnogo-roku

У НБУ анонсували зміни при стрес-тестуванні банків наступного року

 • 7533 переглядiв

КИЇВ. 8 листопада. УНН. Національний банк України планує при проведенні стрес-тестів банків змінювати макросценарії, а також виключити з переліку оцінюваних банків ті, які не мали зауважень протягом минулих двох років. Про це повідомила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова під час брифінгу, передає кореспондент УНН.

"Наступного року ми будемо проводити стрес-тест. Ми будемо змінювати макросценарії з урахуванням тих тенденцій, які ми бачимо в банківському секторі, аби протестувати найбільш вразливі напрямки роботи банків. Ми будемо виключати з переліку банків, які підлягають стрес-тестуванню, ті банки, які за підсумками 2018-2019 років успішно пройшли стрес-тест", - зазначила Рожкова.

За її словами, крім того, НБУ планує скоротити термін, протягом якого банки мають виконати свої плани і привести свою діяльність у відповідність до кінця поточного року. Також Рожкова зазначила, що Нацбанк планує спростити стрес-тестування для всіх учасників.

При цьому вона додала, що найближчим часом НБУ також планує запровадити додаткову норму, яка буде передбачати, що непродуктивні активи будуть поступово амортизуватися на капітал. За цієї нормою, якщо непродуктивний актив буде перебувати на балансі банку більше певного часу, то його вартість повинна амортизуватись на капітал, що змусить банки або продавати ці активи, або перепрофілюватись і отримувати ліцензію на управління непрофільними для банку активами.

Нагадаємо, 11 травня Національний банк розпочав стрес-тестування 29 банків.

Українські Національні Новини

Економіка