u-nbu-rozpovili-pro-stan-ukrayinskoyi-ekonomiki-pislya-viboriv

У НБУ розповіли про стан української економіки після виборів

 • 6973 переглядiв

КИЇВ. 29 липня. УНН. Стан економіки України після президентських та парламентських виборів не дає приводу для оптимізму. Про це заявив голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин у Facebook, передає УНН.

"Який маємо стан нашої економіки після всіх виборів? Вона не дає приводу для оптимізму. Наприклад, індекс промислового виробництва в червні в порівнянні з травнем склав 98,7% - обсяг промвиробництва в червні поточного року знизився на 1,3% порівняно з травнем. До речі, аналогічна ситуація спостерігається і якщо застосувати "базовий" метод - в червні цього року по відношенню до червня 2018 року промвиробництво впало на ті ж 1,3%", - написав Данилишин.

За його словами, найбільш тривожна ситуація – у переробній промисловості (зниження до травня поточного року на 2,8%, до червня минулого року на 4,8%) і виробництві товарів інвестиційного призначення (зниження до травня поточного року на 4,1%, до червня минулого року на 8,4%).

"У виробництві будівельної продукції в червні порівняно з травнем обсяги виробництва впали на 7,3% (це відбувається в розпал сезону будівельних робіт!). Не виключено, що це випереджаючий індикатор, який свідчить про наближення уповільнення в будівельній сфері", - зазначив Данилишин.

Як вказав голова Ради НБУ, якщо порівняти промвиробництво за перше півріччя 2019 року з відповідним періодом минулого року, то воно зросло лише на 0,5%, що "мізерно мало для економіки, яка повинна зростати на 5-7% на рік (згідно з консенсусної думки експертів)".

Також він зазначив, що за 2016-2018 роки ДП "Антонов" не виробив і не поставив замовникам жодного серійного літака.

"У 2018 році АвтоЗАЗ виробив один (!) легковий автомобіль. У 2019 році Крюківський вагонобудівний завод виробив 8 пасажирських вагонів, за січень-квітень 2019 року виробив 5 таких вагонів.

Склався колосальний структурний перекіс, коли в одній з найбільших країн Європи стало вигідним виробляти тільки сировину і агропродукцію, а випуск звичайних промислових товарів, не кажучи вже про технологічну продукцію стає дорожче, а сама продукція якісно гірше, ніж за кордоном. Товарні потоки між Україною та зовнішнім світом побудовані по нехитрій схемі: за кордон - сировина і напівфабрикати, до нас - машини, обладнання, ширвжиток", - написав Данилишин.

Нагадаємо, раніше у НБУ називали ризики для стабільності української економіки.

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    На водоймах у Києві потонуло дві людини

     • 12800 переглядiв

    Цієї ночі невідомий застрелив чоловіка у Харкові

     • 8980 переглядiв

    Синоптики дали прогноз погоди на завтра

     • 39742 переглядiв

    На Сумщині прокурора судитимуть за хабар у 3,5 тисячі доларів

     • 11662 переглядiв

    НАЗК затвердило результати перевірок 47 декларацій

     • 26914 переглядiв