u-nbu-vpevneni-scho-gazprom-prodovzhit-tranzit-gazu-ukrayinoyu-nastupnogo-roku

У НБУ впевнені, що "Газпром" продовжить транзит газу Україною наступного року

 • 7662 переглядiв

КИЇВ. 24 жовтня. УНН. Національний банк України вважає, що російське ПАТ "Газпром" продовжить транзит газу Україною наступного року - на рівні 50 млрд кубометрів. Про це заявив заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб на брифінгу, передає кореспондент УНН.

"Дійсно, може бути сценарій, що протягом якогось проміжку часу наступного року не буде транзиту через територію України. Коли ми ставимо транзит в 50 млрд кубометрів газу, ми виходимо з того, які є контрактні зобов'язання "Газпрому", який зараз обсяг у хранилищах і коли нові газопроводи будуть введені в дію. І для того, щоб виконати свої зобов'язання, "Газпрому" доведеться прокачати через Україну, як мінімум, 50 млрд кубометрів газу наступного року", - додав Сологуб, відповідаючи на запитання, які ризики бачить НБУ у разі різкого завершення транзиту газу через територію України наступного року.

Водночас він додав, що НБУ достатньо плідно співпрацював з колегами з "Нафтогазу" для того, щоб зрозуміти, чи буде мати тимчасове припинення транзиту територією України якийсь вплив на внутрішніх споживачів і, відповідно, на економіку країни.

"Вони завіряють, що так як вони до цього активно готуються, вони не бачать великих проблем з цим, оскільки дистрибуція газу територією України, внутрішнім споживачам буде забезпечена", - зазначив Сологуб.

Нагадаємо, якщо контракт з Росією щодо транзиту газу не буде продовжений, Україна має достатньо газу, щоб забезпечити опалення. Проте, у кількох містах можуть бути тимчасові проблеми, повідомив Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

Українські Національні Новини

Економіка