u-nich-na-vivtorok-u-nichnomu-nebi-ochikuyetsya-meteorniy-dosch

У ніч на вівторок у нічному небі очікується метеорний дощ

 • 312969 переглядiв

КИЇВ. 30 травня. УНН. Очікується, що в понеділок увечері і рано вранці у вівторок Земля пройде слідом уламків комети. Це може призвести до появи нового метеорного потоку, вважають вчені, пише УНН.

Деталі

Як зазначає CNN, найбільші шанси побачити метеорний потік Тау Геркулід є у жителів Північної Америки, причому НАСА рекомендує дивитися на небо близько першої години ночі на Східному узбережжі або о 10 годині вечора на Західному узбережжі. Як очікується, місячне світло не закриватиме метеори.

Проте немає гарантій, що навіть за ясного темного неба спостерігачів чекає сліпуче видовище, вважають у НАСА.

Комета, офіційно відома як 73P/Швассмана-Вахмана, або SW3, була відкрита у 1930 році німецькими спостерігачами Арнольдом Швассманом та Арно Артуром Вахманом. За даними НАСА, комета була помічена лише наприкінці 1970-х років, а у 1990-х роках вона розпалася на кілька частин.

На той час, коли SW3 знову пролетіла повз Землю в 2006 році, вона складалася майже з 70 фрагментів, і з того часу продовжує дробитися далі.

Щороку відбувається близько 30 метеоритних дощів, які видно неозброєним оком, коли Земля проходить через слід уламків, залишених кометою чи астероїдом.

Уламки SW3, як зазначається, увійдуть в атмосферу Землі повільніше, ніж за інших метеоритних дощів, і саме швидкість падіння уламків, а не їх розмір є причиною метеоритного дощу.

Однак, якщо поспостерігати за цим явищем все ж таки не вдасться, зазначається, що цього року є ще кілька можливостей стати свідками метеоритного дощу.

Так, Дельта-Акваріди, які найкраще видно з південних тропіків, досягнуть піку 28-29 липня, коли Місяць буде на 74% повним.

Тієї ж ночі досягне свого піку ще один метеорний потік - Альфа Козерогів. Хоча цей потік набагато слабший, відомо, що під час його піку утворюється кілька яскравих вогняних кульок. Його буде видно всім, незалежно від того, з якого боку екватора вони знаходяться.

Метеорний потік Персеїди, найпопулярніший у році, досягне свого піку між 11 та 12 серпня у Північній півкулі, коли Місяць буде повним лише на 13%.

Розклад метеорних потоків на решту року, згідно з прогнозом метеорних потоків від EarthSky, виглядає так:

8 жовтня: Драконіди,

21 жовтня: Оріоніди,

4 - 5 листопада: Південні Тауриди,

11-12 листопада: Північні Тауриди,

17 листопада: Леоніди,

13-14 грудня: Гемініди,

22 грудня: Урсіди.

Нагадаємо

Вчені Головної астрономічної обсерваторії НАН України опублікували статтю про відкриття п'яти комет, що обертаються навколо зірки іншої системи – екзомет.

Українські Національні Новини

Суспільство