u-nkrekp-nagadali-scho-ne-mozhut-zaboroniti-import-elektroenergiyi-z-rf-rishennya-za-vr

У НКРЕКП нагадали, що не можуть заборонити імпорт електроенергії з РФ: рішення за ВР

 • 17162 переглядiв

КИЇВ. 28 січня. УНН. Якщо Верховна Рада надасть Національній комісії, що здійснює регулювання цін у сфері енергетики та комунальних послуг, повноваження заборонити імпорт електроенергії з Росії, то таку можливість почнуть обговорювати. Про це заявив під час виступу у ВР голова НКРЕКП Валерій Тарасюк, передає кореспондент УНН.

Цитата:

“Ми поборники ринкових методів, поборники здорової конкуренції. Обмеження будь-якого імпорту — це обмеження конкуренції. Але ми маємо реалії російської агресії і не можемо на це не звертати увагу як держава, я це розумію. Стосовно прикладного питання імпорту. На сьогодні заборонити імпорт комісія не може навіть з технічної точки зору. Тому що, повноваження які ви дали минулого року комісії, вони вичерпалися цього року... Якщо ви дасте знову повноваження обмежувати імпорт, то ми також будемо обговорювати”, — сказав Тарасюк.

Деталі

Він додав, що з обмеженням імпорту може нестримно зрости ціна електроенергії для споживачів.

Що було раніше

Імпорт електроенергії з Росії та Білорусі був заборонений 8 квітня 2020 року постановою НКРЕКП. Це пояснювали проблемами балансування енергосистеми України та обмеженням внутрішньої генерації. Рішення стало можливим після ухвалення Верховною Радою закону "Про ринок електричної енергії".

З 1 січня, після дев'ятимісячної заборони, імпорт дозволили відновити.

Водночас, 14 грудня 2020 року в Раді зареєстрований законопроект №4493 про внесення змін до закону про ринок електроенергії щодо продовження до 31 грудня 2021 року повноважень Нацкомісії з обмеження імпорту.

Проектом передбачається подовжити право регулятора:

  • тимчасово, до 31 грудня 2021 року, обмежувати доступну пропускну спроможність, що розподіляється на добових та місячних аукціонах, у частині міждержавних перетинів між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства (у тому числі РФ, Білорусь);
  • анулювати результати річного аукціону, на якому розподілено пропускну спроможність на 2020 та 2021 роки у частині міждержавних перетинів між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства. У такому разі здійснюється відшкодування коштів, сплачених за розподілену пропускну спроможність.

За інформацією Укренерго, за минулий рік сумарний обсяг експорту електроенергії в Україні перевищує імпорт в 2,1 рази — 4 754,1 млн кВт-год та 2 284,9 млн кВт-год відповідно.

Колишній в. о. міністра енергетики Ольга Буславець заявила, що імпорт електроенергії з РФ і Білорусі потрібно заборонити щонайменше до кінця 2021 року. 

Українські Національні Новини

Економіка