u-noviy-kaledoniyi-znovu-progolosuvali-proti-nezalezhnosti-vid-frantsiyi

У Новій Каледонії знову проголосували проти незалежності від Франції

 • 17970 переглядiв

КИЇВ. 12 грудня. УНН. Жителі Нової Каледонії (заморська територія Франції, розташована на десятках островів у південній частині Тихого океану), на третьому референдумі за останні п'ять років переважною більшістю проголосували за те, щоб залишитися частиною Франції. Про це повідомляє місцевий телеканал NC la 1ere, пише УНН.

Деталі

Згідно з офіційними результатами Вищого комісаріату Нової Каледонії, проти незалежності від Франції проголосували 96,49% населення, за - 3,51%. При цьому явка становила 43,9%.

Як пишуть місцеві ЗМІ, є побоювання, що після голосування можуть початися заворушення. Повідомляється, що за останній місяць в Нову Каледонію прибули 2000 французьких військових з військовою технікою.

Цитата:

"12 грудня втретє жителям Нової Каледонії було запропоновано висловитися в умовах повної суверенності. Після референдумів, що відбулися 4 листопада 2018 року і 4 жовтня 2020 року, більшість жителів Нової Каледонії сьогодні проголосували проти незалежності на тлі дуже низької явки", - заявив у своєму зверненні президент Франції Еммануель Макрон.

Довідка

Нова Каледонія була колонізована Францією в 1853 році. На сьогодні ця заморська автономія в південно-західній частині Тихого океану, у Меланезії, володіє особливим адміністративно-територіальним статусом у складі Республіки.

Довгі роки там зберігаються гостра міжетнічна напруженість, серйозні соціальні та економічні труднощі, на тлі яких традиційно сильними залишаються сепаратистські настрої.

Згідно з підписаною в 1998 році угодою, у разі нового програшу прихильники незалежності зможуть організувати ще один референдум в 2022 році.

У 2018 році проти відділення від Франції в Новій Каледонії проголосували 56,7% учасників референдуму.

Під час другого референдуму, що відбувся в жовтні 2020 року, 53,3% громадян виступили проти незалежності.

Українські Національні Новини

Новини Світу