u-ombudsmena-zayavili-pro-nezakonnist-pozbavlennya-patsiyentiv-bez-deklaratsiy-dopomogi

У Омбудсмена заявили про незаконність позбавлення пацієнтів без декларацій допомоги

 • 11110 переглядiв

КИЇВ. 3 квітня. УНН. Позбавлення медичної допомоги пацієнтів без декларацій із сімейним лікарем суперечить Конституції України. Про це заявила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова під час засідання уряду, передає кореспондент УНН.

"Вносяться зміни в дату щодо виплати коштів за пацієнтів, включених до "червоного списку", - тобто тих, які не уклали ще декларацію із своїм лікарем. За чинним законодавством, остання дата – це 30 червня – пропонується 31 березня. Тобто створюється ситуація, коли для пацієнтів, які не уклали декларацію із лікарем, коштів для надання первинної допомоги взагалі не буде передбачено", - зазначила Денісова.

За її словами, згідно із положеннями Конституції, в державних і комунальних медичних закладах допомога здійснюється безкоштовно.

"Моніторинг уповноваженого засвідчив, що на сьогодні значна кількість людей позбавлена можливості укладення відповідних декларацій за місцем проживання з причини відсутності лікарів первинної ланки", - додала вона.

Крім того, Омбудсмен наголосила, що постанова не може бути прийнята заднім числом.

Нагадаємо, наприкінці березня Міністерство охорони здоров'я повідомило, що з 1 квітня припинить фінансування послуг у закладах первинної ланки тим пацієнтам, які не уклали декларацію із своїм сімейним лікарем.

Українські Національні Новини

Політика