u-polschi-diti-rozkopali-v-pisochnitsi-pokhovannya-bronzovogo-stolittya

У Польщі діти розкопали в пісочниці поховання бронзового століття

 • 33988 переглядiв

КИЇВ. 25 липня. УНН. У польському місті Тухола, група дітей виявила археологічні артефакти на дитячому майданчику. Про це інформує УНН з посиланням на Archäologie in Deutschland.

Деталі

Було виявлено великі могили лужицької культури при розкопках в районі пісочниці.

Артефакти датують 4-5 періодом бронзового століття (1100 - 700 рр. до н.е.). Могили розташовувалися дуже близько до поверхні землі. При плануванні будівельного майданчика велика частина гумусу була видалена важкою технікою, що могло призвести до пошкодження артефактів.

Археологи з'ясували, що в безпосередній близькості знаходиться археологічний пам'ятник, внесений до державного реєстру. Однак його місце розташування зазначено на карті в масштабі 1: 25000, яка відрізняється низькою точністю. Ймовірно, виявлене поховання пов'язане з цим місцем.

Крім того, місцеві жителі повідомили, що кілька десятиліть тому в ході будівельних робіт неподалік були знайдені бронзові реліквії і кераміка.

Довідка

В епоху бронзового і раннього залізного століть (XII-IV століття до нашої ери) на території Центральної Європи поширилася лужицька археологічна культура. Для представників цієї культури характерні дуже великі безкурганні могильники, що досягають тисячі поховань, в яких знаходяться урни з прахом (інгумаціі практикувалася вкрай рідко).

Ліпна кераміка лужицької культури відрізняється ретельністю вичинки і багатою орнаментацією. Недавні дослідження показали, що лиття бронзи у представників лужицької культури вплинуло на похоронний обряд.

Українські Національні Новини

Новини Світу