u-polschi-rozrobili-mekhanizm-ochischennya-povitrya-vid-smogu

У Польщі розробили механізм очищення повітря від смогу

 • 27344 переглядiв

КИЇВ. 25 січня. УНН. Вчені з Академії гірничої справи та металургії у Кракові розробили новий спосіб очищення повітря від шкідливих частинок смогу. Про це повідомляє УНН з посиланням на Euronews.

Деталі

Створена звукова гармата видає гучний уривчастий звук кожні шість секунд. Він виштовхує забруднюючі частинки на висоту в кілька сотень метрів, дозволяючи людям вільніше дихати.

Експериментальний пристрій встановлений на металевому контейнері складається з великого перевернутого конуса, який і видає гучний звук. Гармата винахідників за годину роботи зменшує концентрацію забрудників на 15-30 відсотків у радіусі трьох кілометрів.

“Ми використовуємо вертикальну ударну хвилю, яка створюється в результаті згоряння ацетилену та повітря”, — розповідає один із винахідників гірничо-металургійної академії Домінік Грибос.

У результаті виходить досить гучний хлопок, який може завдавати дискомфорту людям. Втім, одна з місцевих мешканок каже, що звук схожий на феєрверк і ледь чутний вдома, і це набагато краще, ніж дихати важким смогом.

Зазначається, що ефект тримається від однієї до трьох годин. Разове очищення повітря обійдеться, за розрахунками, у 220-330 євро за годину роботи.

Нагадаємо

У 2021 році забруднення повітря у Польщі місцями перевищило норму у 13 разів.

Українські Національні Новини

Суспільство