u-premyer-ministra-khorvatiyi-vinik-konflikt-z-prezidentom-cherez-vizit-v-ukrayinu

У прем'єр-міністра Хорватії виник конфлікт з президентом через візит в Україну

 • 31301 переглядiв

КИЇВ. 10 грудня. УНН. Президент Хорватії Зоран Міланович назвав візит прем’єр-міністра Андрея Пленковича в Україну, на тлі високої напруги з Росією, "простим шарлатанством", додавши, що Пленкович "втече до Брюсселя, якщо ситуація стане жорсткою". Про це пише EURACTIV, інформує УНН.

Цитата

"Цей візит в Україну зміцнив дружбу між Києвом і Загребом, але ці відносини жодним чином не спрямовані проти Росії", – сказав Пленкович у Львові наприкінці дводенного офіційного візиту.

Деталі

Таку заяву Міланович зробив на тлі загострення воєнної агресії з боку Росії на кордоні з Україною, коли Пленкович перебував з офіційним візитом у Києві.

"У мене симпатія до України і я не ненавиджу Росію. Вельми незручна позиція. Проте 100 тис. російських солдатів перебувають на кордоні з Україною, і невідомо, що буде завтра. Що означає цей вияв нескінченної любові? Пленкович утече до Брюсселя, якщо ситуація загостриться, а хорватські солдати туди не втечуть", – заявив Миланович.

Він закликав українців не ображатися.

"Це жахливо серйозні речі, жахливо серйозні. Для мене це просто суто шарлатанство. У мене є симпатія та співчуття. Це непросто, історія набагато складніша", – сказав президент Хорватії.

Щодо Росії, прем'єр підкреслив, що "відносини з Україною – це не відносини проти РФ".

За словами Пленковича, Хорватія допоможе Україні досягти двох головних пріоритетів – реінтегрувати свої окуповані території та мирним шляхом приєднатися до Європейського Союзу.

Пленкович зазначив, що Хорватія та Росія підтримують, як політичний діалог, так і економічне співробітництво.

Реакція Зеленського

Президент Володимир Зеленський прокоментував конфлікт президента Хорватії з прем'єр-міністром через візит до Києва.

"Якби понад сто тисяч військових стояли на кордоні з Хорватією, Президент Міланович назвав би візит Прем’єр-міністра України до Загреба не "шарлатанством", а виявом солідарності та дружби", - йдеться у твіті Зеленського.

Доповнення

3 грудня міністр сільського господарства Росії Дмитро Патрушев заявив, що після десятого засідання міжурядової хорватсько-російської комісії з економічного, науково-технічного співробітництва, Хорватія є одним із "фундаментальних партнерів Росії в ЄС".

Патрушев є сином Миколи Патрушева, колишнього керівника російської розвідки ФСБ, а нині секретаря Ради безпеки Росії та близького соратника президента Володимира Путіна. Також Дмитро Патрушев працював у державному банку Росії ВТБ, який має бізнес-інтереси в Хорватії.

Патрушев зазначив, що Росія та Хорватія найбільше співпрацюють у сфері енергетики, особливо газу, інфраструктури, охорони здоров’я та освіти, і що потенціал для об’єднання в сільському господарстві є "високим".

Українські Національні Новини

Новини Світу