u-prezidenta-nazvali-prichini-sklikannya-pozachergovogo-zasidannya-radi

У Президента назвали причини скликання позачергового засідання Ради

 • 14461 переглядiв

КИЇВ. 17 липня. УНН. Президент України Володимир Зеленський очікує від парламенту під час позачергового засідання розгляд трьох законопроектів. Про це під час брифінгу у середу повідомив заступник керівника Офісу Президента Руслан Рябошапка, передає кореспондент УНН.

"Ви, мабуть, знаєте, що прикінцевими пунктами положення закону, яким ми запроваджуємо Вищий антикорупційний суд, було передбачено, що всі справи, які стосуються корупції, а не лише топ-корупції, будуть спрямовані до Вищого антикорсуду. Це означає, що 38 суддів отримають приблизно 3,5 тис. справ з перших днів роботи. Очевидно, що така невелика кількість суддів, а в першій інстанції це буде всього 25 суддів – елементарно не впораються з великою кількістю справ. Це призведе до того, що інституція, яка є надважливою складовою антикорупційного механізму, не буде працювати", - сказав Рябошапка.

З його слів, зранку також вийшла заява САП і НАБУ, які підтримали цю ініціативу Президента.

"Президент вимагає від парламенту зібратися якомога раніше (18 липня - ред.) на позачергове засідання і прийняти цей закон. Другий законопроект стосується незаконного збагачення… Законопроект щодо відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, а також щодо запровадження цивільної конфіскації незаконно отриманих доходів є одним з найбільш ефективних інструментів боротьби з корупцією", - повідомив заступник керівника ОПУ.

Рябошапка нагадав, що раніше цей законопроект не був ухвалений парламентом.

"Наразі у парламенту є останній шанс виправитися і довести, що він спроможний дати в руки антикорупційним органам ефективні інструменти. Третій законопроект з'явився у порядку денному Президента зовсім нещодавно, під час однієї з регіональних поїздок до нього звернулось багато людей, які говорять про те, що з 24 серпня до тих людей, які не змогли вчасно розмитнити автомобілі на "єврономерах", будуть застосовані значні штрафні санкції", - сказав він.

Зі слів представника ОПУ, це може призвести до серйозних проблем із дотриманням прав людини.

"У зв’язку з цим Президент звернувся до парламенту із пропозицією розглянути законопроект, який відтерміновує термін застосування штрафних санкцій до людей, що не встигнуть розмитнити автомобілі на "єврономерах". Пропозиція поки звучить про відтермінування на 90 днів застосування штрафних санкцій", - додав він.

Нагадаємо, опубліковано текст законопроекту Зеленського щодо Антикорупційного суду.

Українські Національні Новини

Політика