u-prezidenta-rozpovili-yak-khochut-reformuvati-mistseve-samovryaduvannya

У Президента розповіли, як хочуть реформувати місцеве самоврядування

 • 17336 переглядiв

КИЇВ. 23 жовтня. УНН. В Офісі Президента працюють над змінами до Конституції в частині місцевого самоврядування, які передбачають запровадження трирівневої системи адміністративно-територіального устрою із громадою в основі. Бачення Президента Володимира Зеленського щодо необхідності внесення змін до Конституції України у частині реформи місцевого самоврядування представив перший заступник керівника Офісу Президента України Сергій Трофімов, передає УНН з посиланням на пресслужбу ОП.

"Серед основних ідей: запровадження трирівневої системи адміністративно-територіального устрою (громада-округ-регіон), побудова місцевого самоврядування на основі принципів повсюдності та фінансової самодостатності. Громада – основа, замість районів запроваджується округ, який складатиметься з громад. Місцеві адміністрації буде ліквідовано, на рівні округів працюватимуть префекти, які будуть держслужбовцями й по суті представлятимуть державу. Основний принцип: громадам – влада, країні – контроль. Разом із зазначеними змінами напрацьовуватимуться й законопроекти, які стосуються децентралізації", - зазначили в пресслужбі ОП.

При цьому у Президента наголосили, що, як передбачається, проект конституційних змін буде спрямований до Конституційного Суду України вже на поточній сесії Верховної Ради. Якщо парламент підтримає згадані зміни, на їх запровадження пропонується передбачити перехідний період.

Проект змін до Основного Закону наразі опрацьовує Комісія з правових питань при Президентові України.

На думку Трофімова, реформа місцевого самоврядування, її закріплення в Конституції дасть змогу людям у всій країні отримати можливість для поліпшення добробуту. "Це значить, що публічні послуги мають стати ближчими, а медицина та освіта – якісними й доступнішими… Дати можливість громадам вирішувати питання своєї життєдіяльності та мати інструменти для подолання бідності – саме це є головним завданням завершення реформи децентралізації", – пояснив він, уточнивши, що зазначені конституційні зміни стануть завершенням децентралізації в Україні.

За інформацією пресслужби, ця реформа забезпечить повноцінну імплементацію Європейської хартії місцевого самоврядування.

Нагадаємо, раніше у Верховній Раді заявляли, що окуповані території Донбасу можуть отримати особливий статус відповідно до реформи децентралізації, а не через зміни в Конституції.

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що уряд у будь-якому випадку продовжить реформу децентралізації.

Українські Національні Новини

Політика