u-prezidenta-zayavili-scho-advokatska-monopoliya-ne-po-kisheni-znachniy-chastini-naselennya

У Президента заявили, що адвокатська монополія не по кишені значній частині населення

 • 18305 переглядiв

КИЇВ. 17 жовтня. УНН. Значна частина громадян України не може оплачувати послуги кваліфікованого адвоката, тож адвокатську монополію в країні треба скасувати. Про це заявив постійний представник Президента в Конституційному суді Федір Веніславський під час засідання Великої палати Конституційного суду України, передає кореспондент УНН.

"Коли ми говоримо про доцільність чи недоцільність (адвокатської монополії – ред.) треба зважати на рівень економічного розвитку і на платоспроможність громадян. В Україні намітилась чітка тенденція до різкого збільшення кількості осіб, які звертаються за безоплатною правничою допомогою. Ця тенденція свідчить про те, що дуже багато громадян України не можуть оплатити той рівень адвокатських послуг, який на сьогоднішній день є середнім в нашій країні", - зазначив Веніславський.

За його словами, досвід розвинених країн щодо адвокатської монополії є неоднорідним. Зокрема, у Швеції такої монополії немає і право на представництво інтересів особи в суді має будь-який фахівець у галузі права, тоді як деякі країни Європи законодавчо закріпили адвокатську монополію.

При цьому, він додав, що за зізнанням самих адвокатів, з ухваленням такого закону вони позбавляться значної частини своїх доходів, оскільки монополія дозволяє їм диктувати ціни на послуги.

Постійний представник Верховної Ради в КСУ Ольга Совгиря, у свою чергу, розповіла, що минулого року за безоплатною правовою допомогою звернулись 47 тис. громадян України, тоді як ще 2017 року цієї допомоги потребували лише 43 тис. українців.

Нагадаємо, Верховна Рада України відповідно до Постанови Верховної Ради України "Про включення до порядку денного другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії) і про його направлення до Конституційного Суду України" від 3 вересня 2019 року № 28–ІХ звернулася до Конституційного Суду України з клопотанням надати висновок щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії) (реєстр. № 1013) вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Українські Національні Новини

Політика