u-prokuraturi-krimu-poboyuyutsya-vtechi-vishinskogo-z-ukrayini-pislya-sudu-15-lipnya

У прокуратурі Криму побоюються втечі Вишинського з України після суду 15 липня

 • 11961 переглядiв

КИЇВ. 6 липня. УНН. У прокуратурі Криму побоюються, що керівник "РИА Новости Украина" Кирило Вишинський втече з Україні після засідання суду 15 липня, оскільки Конституційний суд України визнав неконституційною норму КПК щодо обов’язкового тримання під вартою підозрюваних у державній зраді. Про це повідомив прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов у своїй статті у "Дзеркалі тижня", передає УНН.

"На 15 липня призначено судове засідання, на якому, ймовірно, адвокати клопотатимуть про заставу підозрюваному, а прокуратура АР Крим буде обґрунтовувати ризики його втечі за кордон у разі виходу з СІЗО. Вслід за іншим фігурантом цієї ж справи, який утік до Росії й тепер воює з Україною з ефірів російських каналів", - зазначив прокурор.

За його словами, відповідне рішення КСУ, що прямо зобов'язує суд при застосуванні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою також визначити й розмір застави, заплативши яку підозрюваний може не перебувати під вартою під час досудового розслідування та судового провадження, саме по собі не викликає сумніву у правильності.

Утім, на його думку, на прикладі прецедентів можна вже зараз спрогнозувати, що за Вишинського заплатять заставу і допоможуть втекти за кордон.

"Можна взяти для прикладу Кирила Вишинського. Маючи прецеденти, ми всі розуміємо, до чого може призвести його вихід з-під варти, хто може заплатити за нього заставу — навіть на космічну суму — й допомогти втекти за кордон з метою подальшого уникнення відповідальності. І це проблема не тільки у справі Вишинського, це загальне питання ефективності кримінального провадження і забезпечення невідворотності покарання", - додав Мамедов.

Нагадаємо, 25 червня Конституційний суд визнав неконституційним положення частини п’ятої статті 176 КПК, у якому йдеться про те, що до підозрюваних у тероризмі, злочинах проти основ національної безпеки України, перешкоджанні діяльності Збройних сил, неможливо застосувати більш м’який запобіжний захід, крім тримання під вартою. Цю норму суд скасував.

Також нагадаємо, суд у справі Вишинського перенесли на 15 липня.

Українські Національні Новини

Політика