u-radi-proponuyut-zbilshiti-shtrafi-za-alkogol-i-tyutyun-u-nenalezhnomu-mistsi

У Раді пропонують збільшити штрафи за алкоголь і тютюн "у неналежному місці"

 • 12732 переглядiв

КИЇВ. 17 січня. УНН. У Верховній Раді зареєстрували законопроект, що передбачає збільшення штрафів за порушення правил продажу і вживання алкоголю, передає УНН з посиланням на документ.

Ініціатором проекту виступив нардеп Володимир Мисик, який обґрунтовує свій документ турботою про здоров'я українців.

Так, проект закону "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо підвищення рівня штрафів за порушення правил торгівлі і споживання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв)" № 7490 пропонує збільшити розмір штрафних санкцій за різні порушення у кілька разів.

Наприклад, мінімальний штраф за розпивання алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива у публічних місцях, парках і транспорті може вирости у 20 разів: з 17 до 340 грн.

А за торгівлю пивом і сигаретами з рук пропонується підвищити штраф удвічі: з 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів (до 1700 грн). За торгівлю товаром без акцизних марок - до 3400 грн якщо мова про алкоголь, і до 6800 грн - якщо мова про тютюн.

За продаж алкоголю неповнолітнім покупцям штраф пропонується підвищити у два рази: до 3400 грн.

Нагадаємо, на думку експертів, будь-які каральні і обмежувальні заходи щодо алкоголю і тютюну, як правило, мають зворотний ефект і ведуть не до зменшення споживання, а до пошуку все нових і нових способів, як обходити заборони.

"Виховати культуру споживання алкоголю заборонами на продаж спиртного не вдасться", - упевнений нардеп Шурма. На його думку, для цього потрібна системна політика держави, спрямована на відповідне виховання підростаючого покоління.

Додамо, що за даними голови спеціальної дегустаційної комісії асоціації "Укргорілка" Валентини Попової, рівень споживання алкоголю українцями, незважаючи на різні обмеження і заборони, не падає з 1913 року.

Українські Національні Новини

Політика