u-radi-provalili-zakon-pro-e-sistemu-dozvoliv-na-vikidi

У Раді провалили закон про е-систему дозволів на викиди

 • 15990 переглядiв

КИЇВ. 15 липня. УНН. Верховна Рада провалила створення електронної системи видачі дозволів на викиди. “За” проголосували лише 193 народних депутатів, передає кореспондент УНН.

Так, Верховна Рада не змогла з третьої спроби ухвалити за основу законопроект про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності, №4167.

Деталі

Законопроект № 4167 був розроблений і поданий до ВРУ в межах виконання зобов’язань України перед Європейським Союзом, Європейським співтовариством атомної енергії та їх державами-членами в рамках Угоди про асоціацію.

Основні нововведення документу — запровадження контролю над викидами великих промислових підприємств, широкий спектр повноважень по контролю за промисловими викидами для Державної екологічної інспекції, можливість міждержавного впливу на видачу інтегрованих дозволів.

Законопроект передбачає впровадження “інтегрованого дозволу”, який встановлює конкретні екологічні нормативи для підприємств — зокрема, рівень гранично прийнятних викидів в атмосферу, умови водокористування, заходи з управління відходами.

Також документом пропонується встановити широке коло повноважень з контролю за промисловими викидами для Державної екологічної інспекції (зокрема видача, призупинення, анулювання інтегрованого дозволу).

Ще одна новація законопроекту — можливість міждержавного впливу на видачу інтегрованих дозволів, тобто інші держави, які можуть зазнати негативного впливу від викидів, мають право подавати до Держекоінспекції свої пропозиції та зауваження щодо доцільності видачі інтегрованого дозволу українському підприємству.

Критика

Законопроект був підданий критиці. Зокрема, у Федерації роботодавців України заявили, що документ порушує баланс між економічним розвитком та прагненням зберегти довкілля.

Також народний депутат України Сергій Магера заявив, що запропоновані урядом новації не відповідають європейським і створюють можливості для зловживань з боку чиновників.

За його словами, у бізнес-спільноти є багато зауважень до законопроекту, які необхідно врахувати. Представники промислових кіл також заявили, що законопроект завдасть удару по промисловим підприємствам.

У травні цього року Рада вдруге повернула комітету спірний законопроект про промислові викиди.

Українські Національні Новини

Політика