u-radi-sperechalisya-schodo-koristi-ratifikatsiyi-rimskogo-statutu-ukrayinoyu

У Раді сперечалися щодо користі ратифікації Римського статуту Україною

 • 13005 переглядiв

КИЇВ. 23 жовтня. УНН. Експерт Українського інституту майбутнього Олександр Чебаненко заявив, що Міжнародний кримінальний суд не має реальних можливостей для захисту прав і свобод громадян України. Про це він повідомив під час круглого столу у Комітеті з питань правоохоронної діяльності, передає УНН з посиланням на пресслужбу ВР.

"Доповідач (Чебаненко – ред.) наголосив на тому, що Міжнародний кримінальний суд наразі не має ані можливості розслідувати акти тероризму й агресії в Криму й на Донбасі, ані юрисдикції щодо РФ. Тому, за його словами, Міжнародний кримінальний суд не має реальних можливостей для захисту прав і свобод громадян України", - йдеться в повідомленні.

Також, інші учасники круглого столу навели аргументи на користь ратифікації Римського статуту. Вони підкреслювали, що це дасть додаткові механізми для покарання злочинів, вчинених РФ на території України проти прав і свобод її громадян.

"Представники органів виконавчої влади, які виступили під час круглого столу, висловилися за необхідність ратифікації Римського статуту", - зазначається в повідомленні.

Промовці також наголошували на тому, що Україна зараз перебуває в особливій ситуації, оскільки мова йде про незавершений конфлікт. Тому необхідно використати всі юридичні можливості для захисту України та її громадян.

"У виступах зверталася увага на ризики, пов’язані з ратифікацією та внутрішню спроможність до виконання взятих зобов’язань щодо ратифікації Римського статуту, висловлювалися пропозиції щодо продовження обговорення теми", - йдеться в повідомлення.

Довідка УНН: Римський статут - це міжнародний договір, що заснував Міжнародний кримінальний суд. Прийнятий на дипломатичній конференції в Римі 17 липня 1998 року він набрав чинності з 1 липня 2002 року.

Нагадаємо, Україна подала до Міжнародного кримінального суду 6 звернень про порушення Росії в Криму.

Українські Національні Новини

Суспільство