u-radi-zyavivsya-zakonoproekt-schodo-opodatkuvannya-operatsiy-z-kriptovalyutami

У Раді з'явився законопроект щодо оподаткування операцій з криптовалютами

 • 7926 переглядiв

КИЇВ. 18 листопада. УНН. На розгляд керівництву Верховної Ради був переданий законопроект, який передбачає оподаткування операцій з криптовалютами. Відповідна інформація міститься на сайті ВРУ, передає УНН.

Проект закону №2461 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо оподаткування операцій з криптоактивами був переданий на розгляд керівництву парламенту 15 листопада.

Як пояснили в прес-службі Міністерства цифрової трансформації, документ передбачає 5%-ву ставку податку на доходи фізичних осіб для інвестиційного прибутку від продажу криптоактивів строком на 5 років.

Відповідно до проекту нормативного акту, інвестиційний прибуток від операцій з криптоактивами розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу криптоактиву, та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого криптоактиву та/або на створення такого криптоактиву. Крім того, операції з продажу криптоактивів не є об'єктом оподаткування податком на додану вартість

У відомстві також зазначили, що ухвалення цього закону створить умови для початку функціонування ринку віртуальних активів у відповідності до законодавства України з врахуванням балансу інтересів суб‘єктів, що здійснюють операції з віртуальними активами, та держави, яка отримає додаткові надходження податків від операцій з віртуальними активами.
Також в прес-службі міністерства додали, що у документі визначені терміни – "віртуальний актив", "криптоактив", "операція з криптоактивами", "розподілений реєстр", "токен" та "токен-актив".

Законопроект розроблений блокчейн-спільнотою, Міжфракційним депутатським об’єднанням Верховної Ради України Blockchain4Ukraine, Офісом ефективного регулювання BRDO та командою Міністерства цифрової трансформації.

Нагадаємо, наприкінці вересня віце-прем’єр-міністр та міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що нове Міністерство цифрової трансформації планує привести до України міжнародну платіжну систему PayPal та визначити правовий статус криптовалют.

Українські Національні Новини

Політика