u-rosiyi-golovnogo-redaktora-mediazoni-zaareshtuvali-na-25-dib-za-retvit-zhartu

У Росії головного редактора “Медіазони” заарештували на 25 діб за ретвіт жарту

 • 13447 переглядiв

КИЇВ. 4 лютого. УНН. Тверський районний суд Москви заарештував на 25 діб головного редактора “Медіазони” Сергія Смирнова за ретвіт із зазначенням часу акції на підтримку політика Олексія Навального 23 січня. Про це повідомив кореспондент “Медіазони” Єгор Сковорода, передає УНН.

Деталі

Суддя Олександр Меркулов визнав Смирнова винним в повторному порушенні правил проведення мітингу (частина 8 статті 20.2 КоАП; максимальне покарання — 30 діб арешту). Меркулов відмовив у більшості клопотань захисту — про виклик до суду оперативника Центру “Е” Гребенчукова, рапорт якого ліг в основу справи, і поліцейських, які затримували Смирнова, а також про допит дружини журналіста в якості свідка і про призначення лінгвістичної експертизи.

Причиною адміністративної справи став ретвіт чужого жарту про зовнішню схожість головного редактора з лідером панк-групи “Таргани” Дмитром Спіріним. Запис, який ретвітнув Смирнов, була проілюстрований колажем з фотографією музиканта і зазначенням часу акції. Таким чином, сказано в поліцейському протоколі, Смирнов “зробив організацію публічного заходу”.

Додамо

У квартиру матері, де зареєстрований журналіст, прийшли з обшуком 27 січня; силовики вилучили жорсткий диск і кілька книг. Через три дні, 30 січня, поліція затримала Смирнова під час прогулянки з п’ятирічним сином. Главреда “Медіазони” протримали  до вечора, а потім відпустили із зобов’язанням про явку в суд. На засідання він прийшов у футболці з логотипом групи “Таргани”.

Що відомо

2 лютого у Росії на мітингах затримали майже 1,5 тисяч осіб. Відзначимо, що люди виходили на акції у день суду над опозиціонером Олексієм Навальним. Основна хвиля протестів розпочалась після оголошення вироку Навальному, якого російський суд відправив у колонію

За що засудили Навального

У ФСВП оголосили, що політик перебуває в розшуку "за багаторазові порушення випробувального терміну" у справі "Ів Роше".

У 2014 році Олексія Навального і його брата Олега звинуватили в тому, що їх бізнес з доставки посилок завдав шкоди великому клієнтові - косметичної компанії "Ів Роше". Олексію присудили умовний термін, а його братові Олегу - реальний 3,5 роки колонії. Всі ці терміни давно минули, і Олег Навальний вийшов на свободу влітку 2018 року.

Зараз чомусь Федеральна служба виконання покарань (російською ФСВП) вирішила, що Навальний порушив правила випробувального терміну, і вимагала, щоб він прийшов на інспекцію 29 грудня. Олексій Навальний не прийшов, тому перебував на лікуванні після отруєння в Німеччині. ФСВП вважає, що він міг з'явитися: як вважає відомство, політик був достатньо здоровий. Шестирічний випробувальний термін закінчився 30 грудня.

Українські Національні Новини

Новини Світу