u-rosiyi-sudyat-norvezhtsya-yakogo-zvinuvatili-v-zbori-danikh-pro-atomni-submarini

У Росії судять норвежця, якого звинуватили в зборі даних про атомні субмарини

 • 7594 переглядiв

КИЇВ. 3 квітня. УНН. У вівторок, 2 квітня, Московський міський суд продовжив норвежцю Фруде Бергу арешт на п'ять місяців, до 22 вересня 2019 року, якого звинувачують в шпигунстві. Обвинувачений свою провину в шпигунстві проти Росії не визнає і розраховує на виправдання. Про це повідомляє УНН з посиланням на Dagbladet.

Згідно з інформацією видання, судовий процес почався в понеділок, 1 квітня, в Московському міському суді в закритому від журналістів режимі, оскільки справа, яка розглядається, містить секретну інформацію.

Громадянин Норвегії Фруде Берг не визнав в суді вину в шпигунстві проти Росії.

"Позиція підзахисного Фруде Берга не змінилася, вину він не визнає. Він радий, що почався суд, і що скоро це все закінчиться", - зазначив його адвокат Петро Анашкін.

Тим часом, судді продовжили термін арешту Берга до 22 вересня.

Після закінчення судового засідання держобвинувач Мілана Дігаєва заявила, що Берг збирав інформацію про атомні підводні човни ВМФ Росії, яку отримував від співробітника російського оборонного підприємства, що діяв під контролем спецслужб. За версією прокуратури, Берг співпрацював з Норвезькою розвідувальною службою за грошову винагороду.

Вона додала, що норвежець не вважає себе винним в інкримінованому злочині, хоча і визнає факт співпраці з норвезькими розвідслужбами.

У свою чергу, Фруде Берг заявив, що виконував роль кур'єра, але при цьому не зовсім розумів, чим саме займається, і не усвідомлював можливих наслідків своїх дій.

Відзначимо, норвежець був затриманий 5 грудня 2017 року Москві під час проведення спецоперації ФСБ. Бергу пред'явлено звинувачення за статтею 276 Кримінального кодексу РФ ( "Шпигунство"), йому загрожує до 20 років тюремного ув'язнення.

Раніше УНН повідомляв, що президент Естонії Керсті Кальюлайд позбавила армійських звань військового, якого засудили за шпигунство на користь розвідки Російської Федерації.

Українські Національні Новини

Новини Світу